Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Jong pianotalent (13) door buren voor rechter gesleept vanwege geluidsoverlast

'Sommige stukken duren al twintig minuten.' Zo verontschuldigt de 13-jarige Fernando zich bijna voor de tijdsduur die hij doorbrengt achter de vleugel midden in zijn woonkamer. 'Op het conservatorium verwachten ze dat je drie uur per dag studeert', verduidelijkt Veronica, de moeder van Fernando. En hoewel hij niets liever doet dan daar gehoor aan geven - 'de piano is mijn beste vriend' - denken zijn buren daar anders over. Na vele klachten en ook intimidaties hebben ze Fernando en zijn ouders voor de rechter gesleept.

Een centimeters dikke voorzetmuur, dikke gordijnen en akoestische panelen. Ruim 5000 euro heeft het echtpaar Lourens al uitgegeven om te zorgen dat Fernando's pianostudie zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Ook speelt hij geen drie uur per dag, maar maximaal twee uur per dag. 'Maar de buren blijven met eisen komen', zeggen de ouders. Ze zijn ten einde raad, omdat ze nu ook nog de kosten voor hun advocaat moeten betalen.

Pianospelen kan-ie wel, kijk hier naar de 13-jarige Fernando in actie:

Fernando (13) vertoont zijn kunsten op de piano

'We hebben samen aan tafel gezeten om te kijken of we hier afspraken over konden maken', verklaart Veronica, die aangeeft veel stress van de situatie te hebben. Zo heeft de buurvrouw last van hoofdpijn en geeft de buurman meditatieworkshops. Dan kunnen ze het pianospel van Fernando er niet bij hebben.

Vandaar dat ze afspraken hebben gemaakt, onder andere dat er op woensdagmiddag na 15.30 uur niet meer wordt gespeeld. 'Maar er kwamen steeds meer eisen', zeg Fernando's moeder. Steeds vaker sturen ze berichtjes via WhatsApp als ze een serie willen kijken, maar ze door Fernando's pianospel de tv niet meer kunnen horen.

Water over schutting

De verhoudingen verslechteren en Peter blokkeert zijn buren daarom op WhatsApp. 'De berichten die ik daar kreeg waren zó beledigend', zegt Fernando's vader. De jongen zelf durft op een gegeven moment de piano niet meer aan te raken en zelfs niet meer alleen over straat nadat er over en weer geschreeuwd wordt en de buren water over de schutting bij Fernando naar binnen gooien.

Ook is er op een filmpje te zien hoe de buurvrouw ruim een halve minuut fanatiek en keihard op de deur bonst. 'Hij is daarna zo bang geworden dat ik een psycholoog heb ingeschakeld. Gelukkig speelt hij nu weer', constateert Veronica.

'Laatste redmiddel'

Nadat er bij de buurman wordt aangebeld om zijn kant van het verhaal te horen, zegt hij dat-ie 'midden in een assessment' zit. 'Bovendien zijn we tegen deze mensen een bodemprocedure gestart en daarom wil ik hier niets over zeggen.'

In een later telefoontje met de buurvrouw meldt zij nog dat ze het 'fijn vinden dat ze zo'n getalenteerde buurjongen hebben' en dat ze zijn pianospel zeker niet in de weg willen zitten. 'Maar we willen daar geen overlast van ondervinden en het is onmogelijk om hier afspraken over te maken. Dit is ons laatste redmiddel.'

Beroemde concertzalen

Ondertussen droomt Fernando ervan om 'in alle beroemde concertzalen van de wereld' te spelen. Terwijl ouders Veronica en Peter Lourens trots over zijn grote talent vertellen - hij won meerdere muziekconcoursen en deed mee aan Holland's Got Talent - maakt de jonge pianist zijn wiskundehuiswerk. Want als je de tweede klas van het Gymnasium combineert met een pre-conservatoriumstudie, is er geen tijd te verliezen.

Deel artikel: