Woontoren van tien verdiepingen bijna helemaal gemaakt van hout en pallets uit afval
Nee geen huttenbouw of vreugdevuur, in Delft gaan ze houten pallets gebruiken voor de bouw van een complete woontoren. Een primeur, zo noemt bouwer The Urban Woods het. Onlangs ging het project van start.
De flat, die langs de A13 in de Delftse Bomenwijk komt, wordt tien verdiepingen hoog. Er is amper beton te vinden in het gebouw. Bijna alles is gemaakt van deels gerecycled hout. 'Zelfs de kern en de liftschacht zijn van hout', luidt het.
Het oude hout wordt geperst tot flinke blokken. Die blokken worden gebruikt als bouwmateriaal. Voor een deel worden er afgedankte pallets en sloophout gebruikt, maar het bedrijf is ook afhankelijk van hout uit Oostenrijkse bossen. 'Helaas wel, we zouden liever alles maken van oud hout uit Nederland, maar daarvoor hebben we niet genoeg.'
Het Oostenrijkse hout komt wel uit een duurzaam bos, verzekert het bedrijf. 'Voor elke boom die we daar weghalen, wordt er gelijk een terug geplant.'
De bouwer noemt deze methode een 'doorbraak voor CO2-problematiek'. 'Een berg van één miljard pallets werd jaarlijks weggegooid en nu gaan we er gewoon in wonen', lacht Delftenaar Tim Vermeend, medeoprichter van het bedrijf. 'Er zou veel meer met hout moeten worden gebouwd.'
Is dat niet brandgevaarlijk?
Is dat dan niet brandgevaarlijk, zo'n houten gebouw? Die vraag krijgen de oprichters van het bedrijf wel vaker. Maar nee, dat is het niet.
'We werken met CLT, dat is kruislings verlijmd hout. Dat is niet brandgevaarlijk.' De dikke, massieve houten platen die worden gebruikt, voldoen aan de Europese regelgeving.
Eisen om er te mogen wonen
De buitenste laag is wel gemaakt van essenhout. Voor het bouwproject wordt samengewerkt met Staatsbosbeheer, die uit hun bossen het essenhout selecteert dat kan worden gebruikt.
Dat dit de toekomst is, staat volgens de bouwers als een paal boven water. 'We verwachten in de toekomst hele panden van afvalhout te maken. Het is betaalbaar en vergt geen import.'
De bouw van het pand start deze maand. Naar verwachting kunnen de eerste huurders in de zomer van 2025 hun intrek nemen. Er zijn wel een paar eisen om in een van de 102 woningen in de flat te mogen wonen. Zo moet je minimaal 27 zijn. Gezinnen zijn niet welkom, net als huisdieren. Een huisgenoot mag wel.
In de flat komen de nodige voorzieningen. Zo is er een daktuin bovenop, waar ook een hottub te vinden is. Er is een gym, een gezamenlijke keuken en een bibliotheek.
Zoveel huur betaal je per maand
Voor kamers van zo'n 40 tot 45 vierkante meter betaal je bijna 1100 euro per maand, exclusief 245 euro servicekosten. Voor de grotere woningen van zo'n 60 vierkante meter betaal je 1400 tot 1600 euro per maand, exclusief servicekosten.