Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Bouw 8000 nieuwe woningen vertraagd, gemeente mogelijk terug naar tekentafel

Een maand geleden leek de bouw van het 'Vijfde Dorp' nog een stap dichter bij, nu moet de gemeente Zuidplas mogelijk toch terug naar de tekentafel. Bewoners aan de Middelweg en het Hoogheemraadschap Schieland & Krimpenerwaard hebben beroep aangetekend bij de Raad van State. 'De toezeggingen van de gemeente bieden ons onvoldoende zekerheid en comfort.'

Het hoogheemraadschap ziet zich genoodzaakt om naar de Raad van State te stappen. De plannen geven namelijk 'onvoldoende zekerheid' dat de woningen er ook langer dan 100 jaar kunnen staan. 'De voorwaarden voor een duurzame en veilige leefomgeving zijn onvoldoende geborgd in het plan', vindt het hoogheemraadschap.

'Bij de locatiekeuze is al aangegeven dat bouwen in de polder kan, maar wel met aanvullende investeringen en onder voorwaarden die rekening houden met onder meer de complexe bodem en de klimaatontwikkeling', gaat het Hoogheemraadschap verder. En die garanties zijn er dus niet.

Onvoldoende zaken geregeld

Zo moet bijvoorbeeld het waterhuishoudkundig plan nog worden opgemaakt en vastgesteld. Wethouder Schuurman (CU/SGP) gaf een maand geleden al aan dat dit onderzoek dit jaar nog wordt opgeleverd, normaal gesproken zou dit vóór het vaststellen van de plannen moeten gebeuren.

Ook de bewoners van de polder gaven herhaaldelijk aan dat zijn onvoldoende vertrouwen hebben in de plannen. Er was veel onzeker over de schadeafhandeling bij het bouwen, er moest nog een uitkoopregeling komen en daarnaast hadden de bewoners ook zorgen over de totale kosten van de bouwplannen.

Instemmen onder tijdsdruk

Maar het bestemmingsplan moest onder tijdsdruk alsnog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Wanneer zij niet instemden met de plannen, zou het eerste aankoop recht van gronden in de polder verlopen voor de gemeente. Dat was volgens raadsleden een te groot risico.

In deze Zuidplaspolder wordt het Vijfde Dorp gerealiseerd

De afgelopen week was al een roerige week als het gaat om de bouwplannen voor het nieuwe dorp, dat in de laagste polder van het land moet komen. Uit de planning bleek dat de gemeente Zuidplas al verwachtte minder woningen per jaar te kunnen bouwen dan in eerste instantie de bedoeling was.

Vanaf 2026 – overigens ook een jaar later dan gepland – worden er jaarlijks bijna 330 woningen gebouwd. In eerste instantie rekende de provincie op 700 woningen per jaar. 'Het doorlopen van een beroepsprocedure duurt naar verwachting anderhalf tot twee jaar, dat zorgt voor een verandering in de planning', laat een woordvoerder van de gemeente weten.

'Relatie met gemeente in stand houden'

Ook zouden 'onzekerheden in de markt' leiden tot lagere geplande aantallen. 'Het is nog steeds de bedoeling om in de eerste fase 2.370 woningen te bouwen, waarvoor we in 2026 kunnen starten met het bouwrijp maken van het gebied.'

De gemeente verwacht verder zelf géén verdere vertraging op te lopen, maar dat is wel afhankelijk van de planning van een 'eventuele beroepszaak'. Deze week werd duidelijk dat die zaak bij de Raad van State er dus gaat komen, wanneer de zaak dient, is echter nog onduidelijk.

Deel artikel: