Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

VVD: Raamprostitutie moet over 10 jaar weg uit historische binnenstad

De seksramen in de Haagse Doubletstraat moeten over tien jaar verdwenen zijn. Dat vindt de VVD in de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders is nog niet zover en wil, voordat het beslist over de toekomst van de raamprostitutie in de stad, eerst samen met betrokkenen op zoek gaan naar alternatieven en daarmee experimenteren. Maar dat gaat oppositiepartij VVD niet snel genoeg. 'De buurt verdient duidelijkheid.'

Rond 10.00 uur in de ochtend slenteren de eerste kijkers al door de Doubletstraat. Het is een klein zijstraatje van de Paviljoensgracht, dat al jarenlang een smet werpt op de historische binnenstad van Den Haag.

Volgens de buurt is er geen overlast van de sekswerkers zelf, maar wel van de mensen die door de raamprostitutie worden aangetrokken.

Liever kwijt dan rijk

Al jarenlang is de toekomst van de twee prostitutiestraten in Den Haag - de Doubletstraat en de Geleenstraat - onderwerp van discussie. Vooral de omwonenden van de Doubletstraat ervaren overlast en zijn de prostitutiestraat daarom liever kwijt dan rijk. Ook zijn er zorgen over de veiligheid van sekswerkers.

Maar een plan om de twee straten samen te voegen in een erotisch centrum in de Sporendriehoek bij het Centraal Station ketste af, omdat het niet haalbaar bleek. Ook ideeën om de raamprostitutie in de Doubletstraat te verhuizen naar de Geleenstraat zijn niet concreet geworden.

Oplossing van VVD

Oppositiepartij VVD denkt nu wel een oplossing te hebben. 'Wij willen dat de Doubletstraat dicht gaat', zegt VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg.

'Het oude centrum rondom die straat is een prachtige buurt in onze stad, maar daar is enorm veel overlast van de raamprostitutie. Daar moet nu eindelijk een einde aan komen.'

Lotte van Basten Batenburg, fractievoorzitter van VVD in de gemeenteraad van Den Haag

Daarom wil Van Basten Batenburg een termijn stellen van tien jaar. 'Dan moet de boel echt dicht zijn en daarmee geven wij de buurt duidelijkheid', zegt ze.

Van Basten Batenburg erkent dat nog tien jaar overlast een lange periode is voor bewoners. 'Wij zouden liever veel sneller sluiten, maar het probleem is dat je exploitanten dan moet uitkopen. Daar is heel veel geld voor nodig. Door nu te zeggen dat de Doubletstraat over tien jaar dicht gaat, denken wij dat te kunnen voorkomen.'

Besloten seksclubs

Van Basten Batenburg wil niet dat het aantal plekken voor sekswerkers vermindert door de sluiting. 'Er moeten in de stad goede en veilige werkplekken zijn voor de sekswerkers uit de Doubletstraat.'

Daarom stelt ze voor om verspreid over de stad ruimte te bieden aan besloten seksclubs. 'Daar zijn er meer van in de stad en daarvan heeft de buurt geen last', zegt Van Basten Batenburg.

Experimenteren met alternatieven

Voor wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) is deze route nog niet zo helder. Voordat zij beslist over de seksstraten, wil ze eerst met betrokkenen op zoek gaan naar alternatieven voor de raamprostitutie en daarmee experimenteren. Die experimenten kunnen drie tot vier jaar duren.

Begin 2022 is ook al eens met sekswerkers, exploitanten, omwonenden en zorginstanties gesproken over de toekomst van het raamsekswerk, maar dat leverde volgens haar niet genoeg op.

Duurt te lang

'Hieruit is geen eenduidig beeld ontstaan naar mogelijkheden die recht doen aan de ontwikkelingen in het raamsekswerk en de daarvoor benodigde werkplekken- en locaties', schreef Vavier eerder aan de gemeenteraad. Daarom komen er nieuwe gespreksronden.

Maar dat duurt de VVD veel te lang. 'De buurt verdient duidelijkheid en de zekerheid dat er een einde komt aan de raamprostitutie in de Doubletstraat', zegt Van Basten Batenburg. 'Dat biedt ook meer urgentie om op zoek te gaan naar alternatieven. Wij vinden het goed dat er gekeken wordt naar alternatieven, maar dat moet wel op korte termijn gebeuren.'

Donderdag vergadering

Donderdag praat de gemeenteraad in een commissievergadering over de toekomst van de raamprostitutie.

Deel artikel: