Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Nieuwe manier van pesten leerlingen en leraren, scholen waarschuwen voor deze TikTok-trend

Het is een TikTok-trend met een duister randje: op een aantal scholen in de regio worden roddels en achterklap gedeeld via Gossip Girl-accounts. De berichten die op die accounts terecht komen worden gebruikt om leerlingen en docenten te pesten en om lasterlijke roddels te verspreiden. Scholen waarschuwen ouders en leerlingen in de regio met brieven over de nieuwe trend.

De afgelopen week kregen veel ouders en leerlingen al brieven van scholen die zich zorgen maken en waarschuwen voor pestgedrag. 'De berichten die nu rondgaan kwetsen zowel leerlingen als docenten onnodig', valt te lezen in een brief die werd gestuurd vanuit het Haags Montessori Lyceum.

Volgens de politie-eenheid Den Haag, waar alle gemeenten in de regio's Haaglanden en Hollands Midden toe behoren, kampen meerdere scholen in de regio met dit probleem. 'We krijgen meerdere signalen van verschillende scholen binnen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er contact wordt gezocht met de wijk- of jeugdagenten', vertelt een woordvoerder van de politie. Over meldingen of aangiftes kunnen nog geen uitspraken worden gedaan.

'Dit wil je niet'

Ezra Meijer, rector bij het Scala College in Alphen aan den Rijn, ziet ook dat dit soort gossip-accounts rondgaan in de regio. 'Wij hebben ook een incident gehad waarbij met zo'n account vanuit wraak allerlei onwaarheden de wereld in werden gestuurd over één leerling, dat is natuurlijk niet wat je wil in een veilig school- en leerklimaat', vertelt de schooldirecteur.

Het account werd van TikTok verwijderd nadat de school een gesprek had met de leerling die het had gestart en de ouders. De school stuurt daarom een brief naar alle leerlingen en de ouders. Daarin geeft het Scala College aan dat dit soort online pestgedrag niet de bedoeling is.

Overal in regio

Ook het Lucas Onderwijs, waar ook het Stanislas College en het Zandvliet College onder vallen, laat weten dat de accounts de 'volle aandacht hebben' en keuren het gedrag van de leerlingen af. De scholenkoepel wil niet ingaan op welke scholen en wat voor voorvallen er zijn gebeurd. Ook op het 's Gravendreef College is een account uit de lucht gehaald.

Maar wie op TikTok kijkt ziet dit soort Gossip-girl-accounts als paddestoelen uit de grond schieten. Leerlingen van bijvoorbeeld het Alphense Scala College, het Zandvliet College in Den Haag, het Leiderdorpse Visser 't Hoofdlyceum, het Stanislas College in Pijnacker en Delft en het Vlietlandcollege in Leiden maakten al zo'n roddelaccount aan.

Roddelpraat een trend

Sommige accounts zijn actief, anderen zijn inmiddels verwijderd. Ze dragen dezelfde naam als de serie Gossip Girl uit 2007, die serie kwam onlangs weer op Netflix terecht. De TikTok-filmpjes zijn bedoeld om roddels over ruzies tussen leerlingen, drugsgebruik, relaties onderling en andere persoonlijke drama's te verspreiden.

'Het is groot, we zien echt een trend', vertelt Robbert Hoving van Helpwanted, een stichting die mensen en organisaties helpt als ze slachtoffer zijn van online grensoverschrijdend gedrag. 'Momenteel zijn het vooral leerlingen, leerkrachten, scholen en ouders die een melding bij ons maken.' De organisatie helpt de leerlingen en de leraren met het laten verwijderen van de berichten en biedt daarnaast eerste hulp bij grensoverschrijdend gedrag, onder meer door erover te praten. 'We zien dat sommige leerlingen als gevolg hiervan soms niet meer naar school willen.'

Nieuw fenomeen

Volgens Helpwanted gaat het pesten vaak ver en is het fenomeen nieuw. 'Het is roddelen, in combinatie met doxing. Dus dat als er een roddel wordt gedeeld, dat in de reacties ook namen, woonplaatsen of accounts van andere sociale media worden gedeeld. Dat kan dan weer worden gebruikt om te pesten', vertelt Hoving.

'Het gaat vooral om roddelpraat. Veelal over leraren, conciërges of invalkrachten die iets met of bij andere leerlingen zouden hebben gedaan', gaat hij verder. 'Ook worden privéverhalen gedeeld van leerlingen, denk dan bijvoorbeeld aan seksualiteiten die dan worden 'geëxposed'. Leerlingen worden belachelijk gemaakt en uitgescholden.'

Verspreiden naar andere sociale media

Volgens Hoving blijft het ook niet bij TikTok, waar de trend startte. 'Vaak worden bij roddels als grap ook op Instagram of Snapchat-accounts gedeeld, dan gaat het pesten daar door. Het verspreidt zich dus soms ook naar andere kanalen', zegt de directeur van Helpwanted. Hij adviseert daarom ook om zelf de berichten te rapporteren, zodat ze worden verwijderd.

Schooldirecteur Meijer maakt zich zorgen om de trend. 'Het gevaar van sociale media is dat je door dit soort roddels, bij wijze van spreken, opeens voor de hele wereld in je blote kont staat als het groot wordt. Dat wil je ten alle tijden voorkomen voor zowel je leraren als je leerlingen', zegt de directeur.

Deel artikel: