Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Hoe kom je Den Haag in en uit als A12 wordt geblokkeerd door klimaatdemonstranten?

De ANWB verwacht dat veel automobilisten die dit weekeinde naar Den Haag of Scheveningen willen, moeten omrijden vanwege de klimaatdemonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. De klimaatactivisten hebben aangekondigd de A12 (Utrechtsebaan) te blokkeren. Zo kom je alsnog de stad in en uit.

Als de A12 ontoegankelijk is, kunnen automobilisten wel via de Rotterdamsebaan (Victory Boogie Woogietunnel) Den Haag - bij de Binckhorst - in en uit rijden. Een andere optie is de N14 bij Leidschendam, langs Westfield Mall of the Netherlands. 'Dan kom je boven bij de Hubertustunnel op de weg naar Scheveningen uit, bij het Internationaal Strafhof', legt een woordvoerder van de ANWB uit.

Weggebruikers moeten verder rekening houden met de afsluiting van de Lozerlaan. Daar wordt aan het asfalt gewerkt. Dat heeft gevolgen voor het verkeer uit het Westland en de omgeving Rotterdam. 'Dat zal ook tot extra omrijders leiden', voorspelt de woordvoerder.

'Voorkom dat je fuik inrijdt'

'Mochten die acties op de A12 doorgaan, dan zien we wel wat problemen', blikt de ANWB vooruit op zaterdag. 'Het is natuurlijk een uitzonderlijk mooi weekend. Dat zal leiden tot veel verkeer naar de kust, richting Scheveningen. Mensen die dat willen doen moeten omrijden. Dat zijn vaak mensen die van ver buiten stad komen.'

De ANWB raadt reizigers die naar het strand willen aan om de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden en zich - vanwege de temperatuur - erop voor te bereiden. 'Voorkom dat je die fuik inrijdt, want er zullen heel veel mensen op die routes rijden.' Als het kan, neem de fiets of het openbaar vervoer luidt het advies.

Tram

De Haagse vervoerder HTM laat weten extra ritten te rijden op de tramlijnen die naar Scheveningen gaan. De extra ritten worden op basis van het aantal extra reizigers bepaald, zegt een woordvoerder. De gemeente Den Haag geeft als optie om de auto aan de randen van de stad te parkeren op een van de P+R-locaties.

Rijkswaterstaat laat weten de ontwikkelingen en informatie over de manifestaties 'nauwlettend' te volgen. 'Ons advies is om de berichtgeving goed in de gaten te houden en goed voorbereid op pad te gaan', zegt een woordvoerder. Bij eerdere protestdagen, onder meer van boeren, verlaagde Rijkswaterstaat bijvoorbeeld de snelheid op snelwegen.

Evenementen

Naast de klimaatdemonstratie, het strandweer en de reguliere zaterdag- en zondagdrukte staan er ook nog vijf evenementen op het programma in Den Haag. Op het Malieveld, pal naast de A12, wordt de Tong Tong Fair gehouden. In het Westbroekpark is Festival Trek.

Verder stonden op zaterdag de Ronde van Den Haag en de Ooievaarsrun op het programma. In heel Nederland was het Open Monumentendag. Pride The Hague werd vanwege de vermoedelijke A12-blokkade afgelast.

Lees en kijk hieronder terug hoe de demonstratie zaterdag is verlopen:

Deel artikel: