Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Eerste editie Pride Leiden trekt 25.000 bezoekers

Op de eerste officiële editie van Pride Leiden zijn zaterdag naar schatting 25.000 mensen afgekomen. Dat laat een woordvoerster van de gemeente weten. Vanwege aangekondigde protesten was zaterdagochtend korte tijd een noodverordening van kracht rond een bibliotheek in de binnenstad, maar volgens de gemeente hebben daar geen ongeregeldheden plaatsgevonden.

In de middag was er op de Leidse grachten een botenparade, die volgens de gemeente 'vrolijk-uitbundig' was. Er voeren 21 boten mee en honderden mensen stonden langs de kant in de historische binnenstad. Bruggen waren versierd met regenboogvlaggen. De 'canal parade' eindigde op de Beestenmarkt, waar een muziekfeest werd gehouden.

Lorenzo van Beek van de organisatie zei tegen mediapartner Sleutelstad. 'In 2023 is het precies 55 jaar geleden dat de Leidse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit, de voorloper van COC Leiden, werd opgericht. Ook is het veertig jaar geleden dat Roze Zaterdag in Leiden werd gehouden. Een mooie gelegenheid om met een nieuwe pride-traditie te starten.'

Stonewallrellen van 1969

De oorsprong van de wereldwijde pride-beweging ligt in de Stonewallrellen van 1969 in New York waar homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en vooral transpersonen en drags besloten terug te vechten toen de politie de gelijknamige kroeg met harde hand ging ontruimen. De rellen worden gezien als het startsein van de hedendaagse emancipatiebeweging voor lhbti+-rechten.

Vanwege de Pride kwam de Leidse dragqueen Dina Diamond zaterdagochtend voorlezen aan kinderen in de bibliotheek aan de Nieuwstraat. Omdat de gemeente vreesde dat de openbare orde ernstig zou worden verstoord vanwege de aangekondigde protesten, stelde de nieuwe burgemeester Peter van der Velden een noodverordening in.

Uiteindelijk hebben op een plein naast de bibliotheek iets meer dan tien mensen gedemonstreerd tegen het voorleesuurtje door de dragqueen, onder wie Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren. Iets verderop voerden ruim honderd mensen juist actie tegen die demonstratie, zegt de gemeentewoordvoerster. Volgens haar waren er geen incidenten en kon het voorleesuurtje 'in goede sfeer' worden afgerond.

De politie laat weten dat rond de activiteiten in de bibliotheek geen aanhoudingen zijn verricht. Zaterdagmiddag zijn in de binnenstad wel twee mensen aangehouden vanwege het beledigen van een agent en het mishandelen van een andere agent, zegt een woordvoerder.

Deel artikel: