Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Haagse oud-wethouder Adri Duivesteijn overleden, politieke collega’s reageren bedroefd

De Haagse oud-wethouder en ereburger Adri Duivesteijn is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een vriend namens de familie bekend gemaakt. De Haagse politicus leed al jaren aan prostaatkanker.

Duivesteijn groeide op in de Schilderswijk, die in de jaren '60 flink verpauperd en dichtbevolkt was. Op 18-jarige leeftijd hoorde de Hagenaar dat grote delen van 'zijn' Schilderswijk zouden worden gesloopt. Hij verzette zich hevig tegen de sloop en ging zich met de politiek bemoeien, allereerst als gemeenteraadslid.

In 1980 schopte hij het tot wethouder in Den Haag. In die periode zorgde hij er onder andere voor dat Den Haag midden aan het Spui een nieuw stadhuis kreeg, in de volksmond beter bekend als het IJspaleis.

Keerpunt in Schilderswijk

In 1984 haalde Duivesteijn de Portugese architect Alvaro Siza naar Den Haag voor een bouwplan voor de Schilderswijk, waar veel migranten woonden. Voor de oud-wethouder symboliseerde het project van Siza het keerpunt voor de wijk. 'Met dit plan hebben we voor mijn gevoel de stadsvernieuwing in de Schilderswijk gered.'

Duivesteijn werd in 2014 benoemd tot ereburger van Den Haag. Volgens de toenmalige burgemeester Jozias van Aartsen had de oud-politicus de 'stedenbouw naar een hoger plan getild'.

In de documentaire Intuition is te zien hoe zijn keuzes van invloed zijn geweest op de huidige inrichting van de wijk:

De ereburger was van 1994 tot 2006 namens de PvdA lid van de Tweede Kamer, waar hij zich ook bezig hield met ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. In 2006 werd hij wethouder in Almere, om vervolgens in 2013 lid te worden van de senaat. In 2015 zette hij een punt achter zijn politieke carrière.

Premier Mark Rutte laat weten bedroefd te zijn door het overlijden van Adri Duivesteijn. 'Zijn nabestaanden verliezen een karaktervol en betrokken mens', schrijft hij op Twitter. Volgens de Haagse wethouder Robert van Asten verliest Den Haag een van haar grootste vormgevers. 'Van Schilderswijk tot Spui: zijn visie op de stad en hart voor de Hagenaars en Hagenezen blijven.'

Attje Kuiken, politiek leider van de PvdA, zegt dat de sociaaldemocraten 'een buitengewoon gewaardeerd partijgenoot en fijn mens' verliezen. Kuiken noemt hem 'deskundig, bevlogen en met een groot sociaal hart voor de samenleving'. Richard de Mos betuigt eveneens zijn medeleven: 'Beste Adri, we hebben met enige regelmaat gesproken over onze ideeën voor de stad waar wij beiden zo van houden. Dat heb ik erg gewaardeerd', zegt de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag.

Ook oud-Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib laat weten dat het afscheid haar zwaar valt: 'Adri was mijn maatje, steun en toeverlaat'.

Deel artikel: