Plek waar Willem van Oranje werd doodgeschoten komt er zo uit te zien
De ingang van het museum komt aan de zijkant van het gebouw. Een verbindingspoort wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd. En tegen één muur van het museum komt een volledig nieuw trappenhuis met lift, waarvoor een toren plaats moet maken. Het zijn ingrijpende voorlopige renovatieplannen voor Museum Prinsenhof in Delft. Architect Sjoekie de Bijll Nachenius vertelt wat de plannen zijn en waarom dit gaat gebeuren.
Het verplaatsen van de ingang is de grootste verandering. 'Die gaat van het Sint Agathaplein naar de Prinsentuin', vertelt architect Sjoekie de Bijll Nachenius. De nieuwe ingang komt in de plaats van een groot raam dat nu op de tuin uitkijkt. Dit is nodig omdat het museum nu niet toegankelijk is voor mensen met een rolstoel vanwege de vele hoogteverschillen. Door de ingang te verplaatsen kunnen rolstoelgebruikers wel het museum in.
In de binnentuin van het museum komt een volledig nieuw trappenhuis met lift tegen één van de muren van het Prinsenhof. Een toren die daar ook staat moet plaats maken. Het trappenhuis krijgt wel een transparante gevel waardoor je de oude muur nog kunt zien. 'Dit is de beste plek omdat we hier alle verdiepingen aan elkaar kunnen verbinden', laat De Bijll Nachenius zien. 'En omdat dit één van de nieuwste lagen in het complex is.'
Een verbindingsgang wordt ook volledig gesloopt en nieuw opgebouwd om hoogteverschillen uit het museum te halen. Alle ingrijpende werkzaamheden vinden plaats in delen van het museum die tijdens de vorige renovatie halverwege vorige eeuw zijn aangebouwd.
In deze video laat de architect de verschillende plannen zien:
Bezoekers kunnen straks na de renovatie ook naar buiten kijken. Schotten die nu nog voor de ramen van het museum zitten worden straks weggehaald. Ook wordt het gebouw geïsoleerd en gaat het van het gas af. De plannen voor het museum zijn nog niet definitief. Over een jaar neemt de gemeenteraad van Delft een besluit over de plannen.
Willem van Oranje doodgeschoten
De verbouwing kost ook wat. In totaal is er 38 miljoen euro nodig. Een deel van dat geld komt uit een donatie van de Delftse familie Vlek en een ander deel betaalt de gemeente Delft. Voor 10 miljoen euro worden nog sponsors gezocht. De gemeente zegt er vertrouwen in te hebben dat die worden gevonden, maar mocht dat niet lukken dan zal er nog gesneden moeten worden in de plannen.