Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Gemeente Delft gaat slavernijverleden onderzoeken

De gemeente Delft laat onderzoeken op wat voor manier de stad heeft bijgedragen en geprofiteerd van de slavenhandel. Daarnaast komt ook extra geld voor activiteiten tijdens het nationale herdenkingsjaar slavernijverleden in 2023.

Door de stad zijn nog veel gebouwen te zien die herinneren aan de slavernijtijd. Delft was in die tijd sterk verbonden met de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en maakte ook deel uit van de West-Indische Compagnie (WIC). Beide compagnieën gebruikten slaven.

Het Stadsarchief van Delft gaat het onderzoek uitvoeren en betalen, dat begin 2023 klaar moet zijn. Medewerkers van het archief krijgen daarbij hulp van een gespecialiseerde externe onderzoeker. Een aantal taken en werkzaamheden van het stadsarchief wordt de komende periode gepauzeerd om het onderzoek mogelijk te maken.

Geen monument

De vraag voor een onderzoek komt van het Kwartiermakers comité Slavernijverleden Delft, dat activiteiten rondom het herdenkingsjaar slavernijverleden opzet. Naast een onderzoek maakt de gemeente ook extra geld vrij voor activiteiten tijdens het herdenkingsjaar. Het comité heeft de gemeente daarnaast gevraagd een projectleider aan te stellen, maar de gemeente wil dat het comité deze rol op zich neemt. Ook komt de gemeente niet tegemoet aan de oproep voor een lokaal monument over het slavernijverleden.

Deel artikel: