Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

De helft van de Haagse raadsleden is straks nieuw: dit zijn de nieuwkomers

Ze willen Den Haag beter maken, duurzamer, veiliger of schoner. Ze gaan de schouders eronder zetten, praten met bewoners, problemen aanpakken. Woensdagavond werden 23 nieuwe leden geïnstalleerd in de Haagse gemeenteraad. Omroep West licht er daarvan een aantal uit.

Gideon van Meijeren

Gideon van Meijeren

Veel ogen zullen toch zijn gericht op Gideon van Meijeren, die voor Forum voor Democratie (FVD) in de gemeenteraad komt. Hij denkt deze functie te kunnen combineren met het lidmaatschap van de Tweede Kamer en de Provinciale Staten. Van Meijeren noemde het in een interview bij Den Haag FM, mediapartner van Omroep West, 'een heel grote misvatting dat het van het grootste mogelijke belangrijk is om bij zo veel mogelijk vergaderingen aanwezig te zijn'. Oude politiek, vindt hij. Hij wil zelf 'guerillapolitiek' gaan bedrijven. Zich als een 'struikrover' schuilhouden en kijken waar hij moet zijn om invloed uit te oefenen.

Van Meijeren werd geboren in Doetinchem - waar hij overigens ook lijstduwer was bij de raadsverkiezingen - en groeide daar ook op. Inmiddels woont hij in Den Haag. Voordat hij de politiek in ging was hij onder meer wetgevingsjurist bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer zelf. Hij is een van de meer bekende Kamerleden van FVD. De politicus kwam in het verleden in het nieuws door te stellen dat 'ernstige misdrijven' zouden worden gepleegd door de mensen die verantwoordelijk zijn voor het coronabeleid. 'In een democratische rechtsstaat is het gebruikelijk dat verantwoordelijken worden opgespoord, vervolgd en gestraft', zei hij daarover.

Ook maakte hij vergelijkingen met de Jodenververvolging in de Tweede Wereldoorlog. Van Meijeren verklaarde in een debat in de Kamer onder meer dat de verschrikkingen die de joden destijds zijn aangedaan, werden gepleegd 'door mensen die gehoorzaam waren en niet door mensen die ongehoorzaam waren'. Ook is het volgens hem zo dat door het coronatoegangsbewijs mensen 'voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer een pasje krijgen'.

Coen Bom

Coen Bom

Iedereen in de uitgaanswereld in Den Haag kent Coen Bom. Hij was en is dj en eigenaar van een flink aantal horecazaken. Bom is al meer dan dertig jaar actief als ondernemer in de stad Den Haag. Hij was mede-eigenaar van een grote platenmaatschappij, een paar platenzaken en de bedenker en organisator van de eerste grote houseparty's in Nederland. Ook was hij eigenaar van een paar grote discotheken als De Tempel, Asta, Danzig, Cocoon en One Four.

Bom was al campagneleider voor Hart voor Den Haag in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Nu komt hij ook zelf in de raad. Naar eigen zeggen heeft politiek hem altijd getrokken. Dat werd gestimuleerd toen Hart voor Den Haag vier jaar geleden ook echt in het stadsbestuur kwam. 'Voor het eerst werden dingen écht aangepakt en opgelost. Ik weet nog dat ik dacht: was die partij er maar geweest toen wij nog actief waren in de binnenstad! Die ietwat eigenwijze, brutale en soms onorthodoxe aanpak past ook heel goed bij mij.'

Hij wil er nu aan bijdragen dat Den Haag, als enige grote stad aan zee, 'levendiger, veiliger, schoner, bereikbaarder en daarmee nóg aantrekkelijker' wordt.

Rita Verdonk

Rita Verdonk

Rita Verdonk heeft al een imposante politieke carrière achter de rug en gaat daar naar eigen zeggen met heel veel enthousiasme een nieuw hoofdstuk aan toevoegen. Ze was aanvankelijk actief bij de PSP. Maar in het kabinet-Balkenende II werd zij voor de VVD minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Haar rechtlijnige beleid leidde tot zowel bewondering als kritiek. Bij veel mensen staat de scene waarbij een Syrische imam haar de hand weigerde te schudden nog helder voor de geest. 'Dat mag niet van de islam', aldus de imam. Verdonk: 'Dan hebben we gelijk iets om over te praten.'

Begin 2006 kondigde Verdonk aan dat zij lijsttrekker wilde worden van de VVD en was daarmee een tegenkandidaat voor Mark Rutte. Uiteindelijk kozen de leden tijdens een referendum voor Rutte, maar bij de daarop volgende verkiezingen kreeg Verdonk toch meer stemmen. De discussie over wie nu partijleider van de VVD moest worden én welke koers die partij zou moeten varen, leidde uiteindelijk tot het vertrek van Verdonk uit de fractie.

In 2007 richtte Verdonk een eigen partij op: Trots op Nederland. Die haalde in 2010 niet voldoende stemmen voor een zetel in de Kamer, waarna zij uit de politiek stapte. Maar ze is dus terug. 'Ik vind Den Haag een prachtige stad en het lijkt me leuk om iets voor de mensen in die stad te doen', verklaarde zij die stap eerder tegen Omroep West. 'Ik woon in Den Haag, ik wil me prettig voelen in Den Haag en ik wil dat heel veel mensen zich prettig voelen in Den Haag. Daar ga ik mijn schouders onder zetten.'

Lotte van Basten Batenburg

Lotte van Basten Batenburg

Met plek drie op de kieslijst was Lotte van Basten Batenburg de hoogste nieuwkomer bij de VVD. Maar politieke ervaring heeft zij genoeg. Van begin 2009 tot eind 2012 was Van Basten Batenburg al fractiemedewerker van de VVD in de Haagse gemeenteraad. Daarna werd zij als bestuursadviseur - rechterhand - van toenmalig wethouder Boudewijn Revis. Vierenhalf jaar geleden maakte Van Basten Batenburg de overstap naar 'het andere Den Haag', zij werd politiek adviseur van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Nu treedt Van Basten Batenburg dus zelf meer op de voorgrond. 'Ik vind het belangrijk dat de heel mooie stad waarin we met elkaar wonen steeds beter wordt, want er is nog genoeg te verbeteren in Den Haag', zegt zij daar zelf over. 'En ik heb er de energie voor, ik heb een lange adem. Ik vind het leuk om samenwerking te zoeken met anderen om dat ook te bereiken. Zodat er ook echt een tastbaar resultaat is voor de Hagenaars.'

Leonie Gerritsen

Leonie Gerritsen

Leonie Gerritsen is een bekend gezicht in het Haagse stadhuis. Zij is beleidsmedewerker van de Partij voor de Dieren en ook fractievertegenwoordiger: in commissievergaderingen voerde zij al het woord.

Gerritsen was de nummer drie op de kieslijst. Maar zij kreeg 3800 stemmen, slechts 650 minder dan lijsttrekker Robert Barker en streefde daarmee ook de nummer twee, Robin Smit, ruim voorbij. Zij omschrijft zichzelf als activiste, die zich in wil zetten voor dierenrechten, veganisme, klimaat en natuur. Zij vindt dat langetermijnvisie en idealisme een grotere rol zouden moeten spelen in de politiek. Dat activisme zou zij ook graag wat meer in de politiek zien. 'Ik wil dat we minder polderen en meer problemen aanpakken.'

Naast de politiek heeft Gerritsen nog een passie: zij houdt - net als enkele andere prominente leden van de Partij voor de Dieren - van wat steviger muziek: metal, grunge, sludge en rock en gaat ook vaak naar concerten.

De komende jaren wil ze zich vooral gaan inzetten voor een groener Den Haag, met meer parken. En er alles aan gaan doen om ervoor te zorgen dat de stad in 2030 klimaatneutraal is. 'Mijn drijfveren komen voort uit mijn gevoel van onmacht over het onrecht in de wereld', zei ze eerder tegen Omroep West. 'Vroeger uitte zich dat vooral in activisme en sloot ik mij vaak aan bij demonstraties. Maar ik merkte dat het daarbij ophield. Je vraagt dan wel aandacht voor zaken, maar je werkt niet mee aan een constructieve oplossing.'

Deel artikel: