Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Leiden deze zomer verduisterd om sterren te kijken: 'Je kan zelfs de Melkweg zien!'

Geen brandende straatlantaarns in de stad, geen lichtjes in winkeletalages en geen verlichte ramen van woonhuizen. In Leiden wordt alles op alles gezet om de stad komende zomer zo donker mogelijk te maken tijdens 'Seeing Stars Leiden'. Voor een uur wordt in het gebied rond de Oude Sterrewacht zoveel mogelijk verlichting uitgezet om met de hele stad naar de sterrenhemel te kunnen kijken. 'Het vergt alleen wel wat geregel.'

Seeing Stars Leiden is een project van kunstenaar Daan Roosegaarde. 'Tijdens Seeing Stars Leiden wordt zoveel mogelijk kunstlicht gedoofd om zoveel mogelijk sterren zichtbaar te maken. Zo kunnen mensen, die dat vaak niet meer gewend zijn, sterren kijken', legt directeur Martijn Bulthuis van Leiden&Partners uit. Zij coördineren het sterrenkijkevenement in Leiden.

'Het doel van Seeing Stars Leiden is om voor verwondering en saamhorigheid te zorgen onder de Leidenaren. Dat zij samen de stad kunnen ervaren onder een sterrenhemel. Dat is de kern van dit project', vat Bulthuis samen.

Dineren onder een sterrenhemel

Er wordt nog volop gebrainstormd hoe Seeing Stars Leiden er precies uit gaat zien. 'Wij zitten nog heel erg in de conceptfase en zijn nu vooral bezig met het informeren bij de gemeente over hoe groot wij dit kunnen aanpakken en hoe wij de lichten kunnen doven in de stad. Ik dacht in mijn naïviteit dat er wel iemand is met een iPad die alle straatverlichting met één swipe kan uitzetten. Maar zo blijkt het dus niet te werken', lacht Bulthuis.

Daarnaast liggen er al wat plannetjes op tafel voor activiteiten tijdens de sterrenkijkavond. 'Wij willen de mensen graag iets meer vertellen over de sterren. Dus misschien kunnen wij de stad vol zetten met telescopen waarbij studenten van de studie Sterrenkunde uitleg geven over wat mensen door de telescoop kunnen zien', vertelt Bulthuis. 'En er ligt het idee dat je in de lokale horeca kan dineren bij kaarslicht onder een sterrenhemel', voegt de directeur van Leiden&Partners toe.

Leiden is next level

Eerder werd dit project al in Franeker georganiseerd. 'Maar kunstenaar Daan Roosegaarde wilde het project graag nog een keer organiseren op grotere schaal. En daar is Leiden een heel fijne stad voor. Franeker heeft 16.000 inwoners, dus dan is Leiden echt next level en een mooie testcase om te kijken of zo'n project ook lukt in een grotere stad in de Randstad.'

De sterrenhemel boven de Oude Sterrenwacht zal er waarschijnlijk zo uitzien tijdens Seeing Stars Leiden

Ondanks het grote enthousiasme van Bulthuis, heeft het organiseren van Seeing Stars Leiden wel heel wat voeten in de aarde. 'Allereerst willen wij natuurlijk alle inwoners van Leiden oproepen om mee te doen en dan vooral de inwoners in de omgeving van de Oude Sterrewacht. Ook gaan wij naar de gemeente en Liander om te regelen dat de straatverlichting daar uit kan. En wij moeten natuurlijk langs de grote 'lichtvervuilers' rondom de sterrenwacht om te vragen of zij mee willen werken. Wat ons betreft gaat echt alles uit!', stelt Bulthuis.

Meteorenregen

'Maar daarnaast moeten wij er natuurlijk wel voor zorgen dat alles veilig blijft in de stad, zoals het verkeer. Dus wij moeten extra verkeerregelaars en beveiligers regelen. En op de dag zelf zullen wij ook nog de stad doorgaan met donkere doeken en afdekkapjes om de stad zo donker mogelijk te maken. Het vergt dus wel onwijs veel geregel en er moet heel veel gebeuren', somt de directeur van Leiden&Partners op.

En dan moet er ook nog een datum worden gekozen voor het sterrenkijkevenement. 'Het bepalen van de datum hangt van een aantal dingen af. Allereerst zijn er bijvoorbeeld al data bekend wanneer een meteorenregen wordt verwacht. Dat is natuurlijk helemaal fantastisch als wij die kunnen meepakken tijdens Seeing Stars Leiden', zegt Bulthuis enthousiast.

'Zelfs de Melkweg'

Maar wat nog belangrijker is bij het kiezen van een datum, is het weer. 'Want sterrenkijken als het bewolkt is, gaat niet zo goed', voegt de directeur toe. 'Het weer is alleen ook iets waar wij totaal geen invloed op hebben. Daarom plannen wij twee data voor Seeing Stars Leiden. En dan kiezen wij een dag waarop wij alles plannen en inrichten en dus een datum waarop wij kunnen uitwijken als het echt slecht weer is op de eerste datum. Ik verwacht dat wij medio maart met die data kunnen komen.'

Ondanks de vele zaken die geregeld moeten worden en de twijfels over het weer, kijkt Bulthuis er enorm naar uit. 'Het schijnt zelfs dat je de Melkweg kan zien als alles goed verduisterd is. Dat zou natuurlijk helemaal te gek zijn. Maar ik verheug mij eigenlijk op alles van die avond. Je voelt aan alles dat het iets moois wordt.'

Deel artikel: