Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Restaurant bezorgt 1100 kerstmenu's: 'Beleving van hier geven, maar dan thuis'

Huisgerookte zalm met verse coquilles en pompoensoep met kokosmelk. Het zijn twee van de vijf gangen die Martin Kalkhoven en zijn koks hebben bedacht voor het kerstmenu van dit jaar. Niet voor in een van zijn drie restaurants in Alphen aan den Rijn, maar voor de mensen thuis. De 1100 kerstmenu's zijn vrijdag bezorgd. 'We willen mensen de beleving van hier geven, maar dan thuis.'

Voor het tweede jaar op rij moeten de restaurants dicht blijven met de kerstdagen. Dus bedacht Kalkhoven weer een kerstmenu wat de mensen thuis eenvoudig op kunnen warmen en kunnen serveren. Met succes, want er zijn bijna 1200 menu's besteld.

De menu's zijn vrijdag bezorgd. Ondanks dat er meer dan duizend dozen met de heerlijke gerechten klaarstaan, is het relatief rustig bij 's-Molenaarsbrug. 'De maaltijden zijn allemaal gekookt, dat is het meeste werk', zo verklaart Kalkhoven de rust binnen het restaurant.

'Vorig jaar geleerd hoe het niet moet'

Dat wil niet zeggen dat er niet hard gewerkt wordt in het restaurant. Alleen heeft het bedrijf door de vorige lockdown meer dan voldoende ervaring. 'Vorig jaar hebben we veel geleerd. Vooral hoe het niet moet', vertelt Lindy Goedhart, verantwoordelijk voor de logistieke planning, lachend. 'Ik ga er dan ook vanuit dat het dit jaar helemaal goed gaat.'

Goedhart vertelt dat het vorig jaar vooral in het restaurant een chaos was, omdat alle maaltijden in één ruimte stonden. 'We hebben het nu verdeeld over zalen. Dat geeft meer rust. Al het koken is gedaan, het enige wat nog moet gebeuren, is het inpakken en zorgen dat we bij de juiste adressen komen.'

'Toch had ik de mensen liever hier gehad'

Kalkhoven bekijkt het werk tevreden. Ook voor de koks was het kerstmenu een flinke uitdaging, zo legt hij uit. 'Het koken voor 1100 mensen is toch weer wat anders dan eten maken voor de vijftig of zestig mensen die er normaal op een avond in een restaurant zitten. Het is gaaf om te zien dat er zo veel mensen eten bij ons besteld hebben, maar uiteindelijk had ik ze toch liever gewoon hier gehad, ook al had ik dan nooit 1100 mensen kunnen krijgen. Alleen deze omzet compenseert nooit voor wat we hebben gemist in de periode dat we dicht waren.'

Het kerstmenu was in ieder geval voor de koks een ideale gelegenheid om weer eens uit te pakken. 'We hebben alles zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Bakjes per gang, met daarbij een mooie omschrijving, zodat mensen zo min mogelijk hoeven te doen. En uiteraard hebben ze geen magnetron nodig om het op te warmen maar doen we het met warm water of de oven. En in een filmpje leggen de koks uit hoe je het mooi op kunt maken. In alles moet het vergelijkbaar zijn met wat ze in ons restaurant op hun bord krijgen.'

Deel artikel: