Den Haag zet speciale ambassadeurs in om digitale criminaliteit aan te pakken
Den Haag gaat speciale ambassadeurs inzetten om digitale criminaliteit in de wijk aan te pakken. Burgemeester Jan van Zanen, wethouder Saskia Bruines en politiechef Paul van Musscher tekenden maandag het convenant Digitale Veiligheid in de Wijk. In deze samenwerking staat onder meer dat inwoners en ondernemers zich op vrijwillige basis in gaan zetten als 'digitaal ambassadeur' om hun wijk digitaal weerbaarder te maken.
Het is volgens de gemeente en politie belangrijk om in de wijk weerbaarder tegen digitale criminelen te zijn, zeker nu deze vorm van criminaliteit toeneemt. Inwoners gaan daarom vrijwillig aan de slag als digitaal ambassadeurs. Ze geven buurtgenoten tips over hoe zij zich beter online kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld bankhelpdeskfraude of 'vriend-in-nood-fraude'. 'Zo worden meer mensen zich bewust van de risico's en weten ze beter wat ze eraan kunnen doen', zegt wethouder Bruines.
Burgemeester Van Zanen vervolgt: 'De beste manier om gedigitaliseerde criminaliteit aan te pakken, is door te voorkomen dat het plaats vindt.' Politiechef Van Musscher geeft aan: 'De inzet van digitale ambassadeurs kan zeker helpen bij de bewustwording van de risico's op deze vorm van criminaliteit en de aanpak ervan.'
Geen cyberexperts
De digitaal ambassadeurs hoeven geen cyberexperts te zijn, maar krijgen wel trainingen in digitale veiligheid, zodat ze goed voorbereid de wijk kunnen informeren. Zo worden professionals ingeschakeld van de politie-eenheid Den Haag, Digital Trust Center, Platform voor de InformatieSamenleving, Fraudehelpdesk en veiligbankieren.nl.
Met die kennis ondernemen de ambassadeurs acties om hun wijk te informeren, bijvoorbeeld door het verspreiden van flyers, het opzetten van voorlichtingen voor wijkbewoners of het plaatsen van een artikel in de wijkkrant.