Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

File bij het bloedprikken in Erasmus MC: 'De hele dag loopt in het honderd'

Bloedprikken in het Erasmus MC kan elke dag. Maar op maandagochtend kun je die afdeling in het Rotterdamse ziekenhuis beter mijden. Tussen 09:00 en 12:00 uur kan de wachttijd oplopen tot een uur. Het gooit het spreekuur van menig specialist behoorlijk in de war.

Ook deze week is het zo rond 09:45 uur knap druk. In de wachtruimte zijn alle stoelen bezet. Veel mensen staan. In de gigantische hal van het Erasmus MC zitten ook mensen op de houten vloer. Ze moeten allemaal bloed laten prikken voor onderzoek bij de afdeling Bloedafname.

Begeleiders van patiënten zijn niet welkom, die moeten zoveel mogelijk in de hal wachten. Op een bord bij de entree van de ruimte staat te lezen dat alleen patiënten naar binnen mogen.

Buiten de wachtruimte zitten ook mensen te wachten op hun beurt.

Ook een stel uit Woerden zit te wachten. De twee komen geregeld op maandag. Vandaag zijn ze wat later. De wachttijd is inmiddels 30-40 minuten. Ze komen te laat voor hun afspraak met de specialist. Die weet dat inmiddels.

Een andere patiënte gaat zuchtend op het houten vlak zitten. Ze heeft, zegt ze, haar afspraak bij de specialist gelukkig al gehad. Na het bloedprikken kan ze direct naar huis. Voor haar geen stress vanwege de oplopende wachttijd.

Donornier

René Beunders uit Enschede arriveert tegen 10:30 uur met de taxi bij de hoofdingang. Hij is nierpatiënt en heeft sinds kort een donornier. In deze fase is wekelijkse controle noodzaak. Hij heeft even na half twaalf een afspraak bij de specialist.

Nierpatiënt René Beunders uit Enschede moet een uur op zijn beurt wachten.

Vorige week dinsdag was hij te laat op zijn afspraak. Ook vandaag zal dat zo zijn. De wachttijd bij het bloedprikken loopt op tot bijna een uur. Na het prikken moet René ook nog zijn urine inleveren. Dat betekent dat hij sowieso later zal zijn.

“Ik was twintig minuten te laat bij de specialist", vertelt hij na afloop. “Gelukkig leverde dat geen probleem wat betreft de afspraak op. De verzorging in het Erasmus MC is goed. Alleen wordt zo'n dag verpest door de lange wachttijd bij de bloedafname."

Volgens René levert het stress op. "De hele dag loopt in het honderd. We hebben ook rekening te houden met een taxi die op een vaste tijd is geboekt. En dan moeten we ook nog bijna drie uur terugrijden naar Enschede.”

Tekort aan personeel

“Voor mijn transplantatie ging ik", vervolgt René, “altijd naar de afdeling waar ik ook bloed kon prikken. Dan was je in tien à twintig minuten klaar. Maar sinds maart van dit jaar – is mij verteld door iemand van de desbetreffende afdeling – is het bloedprikken daar niet meer mogelijk. Er is een structureel tekort aan personeel, heb ik te horen gekregen. Ze zijn bezig om nieuwe mensen te werven, maar in verband met bezuinigingen mag dat maar mondjesmaat.”

Op de website waarschuwt Erasmus MC voor de drukte bij het bloedprikken op maandag.

Volgens een woordvoerder van het Erasmus MC heeft de drukte op de maandag niets te maken met de tijdelijke sluiting van de andere locaties. “Het gaat om het aantal prikkamers en de bezetting daarvan, ongeacht op welke locatie. Voor bloedafnamepersoneel geldt geen vacaturestop.”

De woordvoerder zegt dat de priklocatie bij nefrologie wellicht in de toekomst weer opengaat. “Maar dan wel op afspraak.” Hij erkent de lange wachttijden. "Dat vermelden we ook op onze website. Bezoekers kunnen dan zelf bepalen of ze op een rustiger moment willen langskomen.”

Prikken dicht bij huis

Het is voor het Erasmus MC moeilijk om in te schatten hoeveel mensen op een bepaalde dag komen bloedprikken. “Spreiding of onderlinge afstemming is dus niet mogelijk. Het zou veel beter zijn – en daar zijn we dan ook mee bezig – om bloedafnames te laten plaatsvinden dicht bij huis."

Dat kost volgens de woordvoerder tijd om te organiseren. "Op dit moment prikken al tientallen van onze patiënten dicht bij huis. Dit willen we het komende jaar vergroten.”

De andere priklocatie is al enige tijd dicht

De woordvoerder betreurt het dat mensen vaak lang moeten wachten. “Dat is heel vervelend. Zeker als daardoor vervolgafspraken mislopen. Onze medewerkers doen hun stinkende best om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Ook mensen bij wie het prikken moeizaam gaat vanwege angst, ziekte of fysieke omstandigheden. Zij vereisen bijzondere aandacht. Dat zorgt soms voor oplopende wachttijden.”

‘Ook de specialist is niet blij’

René heeft na zijn gesprek met het ziekenhuis een ander beeld van de achtergrond van de problemen. “Op de priklocatie op de afdeling zaten acht volle cabines. Die mensen komen er nu beneden bij. Dat zorgt voor de lange wachttijden."

Hij vindt het al met al "zó vermoeiend. Ook de specialist is niet blij met de situatie, zei zij maandag nog. Ik hoop dat er iets verandert. Ik vraag me af of de verantwoordelijke mensen in het ziekenhuis voelen wat het allemaal met ons als patiënten doet.”

Gelukkig is er ook goed nieuws: met de nieuwe nier van de Twentenaar gaat het prima. Hij hoeft de komende tijd steeds minder vaak naar het ziekenhuis in Rotterdam.

Deel artikel: