Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Dit wordt de nieuwste toevoeging aan de skyline: het imposante wooncomplex de Sax

De Rotterdamse skyline krijgt er een opvallende verschijning bij. Nu is het nog een parkeerplaats, maar aan de voet van Erasmusbrug op de Wilhelminapier verrijst de komende jaren de dubbele woontoren de Sax.

De torens komen op zo’n beetje het laatste onbebouwde stukje van de Wilhelminapier op de Kop van de Zuid, pal naast De Rotterdam van Rem Koolhaas. De Sax komt met zijn balkonnetjes, erkers en silhouet als een saxofoon in schril contrast te staan met dit robuuste gebouw.

De tweede hoogste woontoren van Rotterdam

Het wooncomplex bestaat uit twee zilverkleurige woontorens, de Havana van 182 meter en de Philadelphia van 100 meter. Havana wordt na de Zalmhaventoren de hoogste toren van de stad, én van het land.

Het bijzondere aan de Sax is dat de twee torens met elkaar worden verbonden door een goudkleurige ‘balk’ met zwevende appartementen. Ontwerper van dit architectonische hoogstandje is het Rotterdamse bureau MVRDV, dat werd opgericht door onder meer architect Winy Maas en eerder de Markthal en het Depot van Museum Boijmans van Beuningen ontwierp.

Medeoprichter Jacob van Rijs legt op de website uit waar de inspiratie voor het ontwerp vandaan komt. “Geïnspireerd op een saxofoon ontwierpen we een hoge en een lage toren die worden verbonden met een goudkleurige balk, waardoor er een herkenbaar silhouet ontstaat. De zilverkleurige gevel – opnieuw een verwijzing naar de saxofoon – is doorgetrokken en smeedt de torens samen tot één geheel. Naar boven toe gaat de gevel meer en meer golven. Het is een illustratie van het swingende karakter van de stad.”

Wooncomplex Sax wordt verbonden door een goudkleurige blak.

Meeste appartementen voor middeninkomens

De Sax moet niet alleen de hoogste woontoren op de Wilhelminapier worden, maar ook het project met de meeste koop- en huurappartementen voor middeninkomens in Rotterdam.

In totaal komt er 96.000 vierkante meter aan ruimte bij in de stad. Dat levert 915 koop- en (midden)huurappartementen op, die een gemiddelde grootte van 72 vierkante meter hebben. Omdat de balkons naar boven toe dieper worden hebben bewoners op alle verdiepingen daglicht en uitzicht.

Verder komen in het gebouw daktuinen en gezamenlijke woonruimte. De negen meter hoge plint is gereserveerd voor horeca en winkel. Dit is in totaal zo’n 900 vierkante meter. De stalling heeft plaats voor opvallend weinig auto’s: 346, tegenover bijna 1.800 fietsen.

Een daktuin van De Sax.

Geschiedenis van de Sax

De eerste plannen voor dit woonproject dateren al uit 2016. In het jaar daarop sleepte MVRDV de prestigeklus voor het ontwerpen binnen. Door de jaren heen waren er nogal wat kinken in de kabel. Het ontwerp ging meerdere malen op de schop. Zo werd het idee van een hotel geschrapt en kwamen er in de plaats daarvan meer appartementen.

In 2021 klonk er vanuit de gemeenteraad stevige kritiek op het plan, omdat de gemiddelde omvang van de appartementen slechts 42 vierkante meter was. En vorig jaar zei directeur Helma Born van projectontwikkelaar BPD nog tegen Rijnmond dat ze niet met zekerheid kon zeggen of de toren er kwam.

Eind goed, al goed. In februari van dit jaar kreeg de Sax officieel een omgevingsvergunning. Als alles goed gaat, wordt na de zomer dan toch echt de eerste paal dit jaar in de grond geslagen.

De plint van de Sax.

Deel artikel: