Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Scooterrijders achtervolgen doodsbange paard Rosie, dat nu misschien overlijdt

Twee jongens op een scooter rijden in op een paardenklas in het bos en achtervolgen daarna een paard dat op hol slaat. De spieren van het paard raken zo ernstig verzuurd, dat het dier mogelijk komt te overlijden.

Op maandagavond gaat een manegeklas van de Capelse Manege aan de Bermweg met acht tienermeiden een rit maken in het bos. Ze zien twee scooterrijders op het ruiterpad. Dan gebeurt er iets totaal onverwachts: de twee jongens van een jaar of 17 rijden vol gas, met knetterende uitlaten, in op het groepje paarden.

De dieren raken in paniek. Rosie springt zo hoog, dat haar ruiter op de grond valt. De ruiter is ongedeerd, het paard rent in paniek weg van de groep. En dan wordt het bizarre schouwspel zo mogelijk nog onwaarschijnlijker. De scooterrijders gaan er achteraan, om het al doodsbange paard zonder ruiter nog verder op te jagen.

Dood injagen

Daarmee kunnen ze het paard de dood injagen. Eigenaar Hélène Nagorka: "Als een paard heel erg bang is, nemen de spieren het over. Dan kan een paard rennen tot het omvalt." Gelukkig vindt de groep Rosie binnen vijf minuten, die zich volledig bezweet en trillerig van de angst, gemakkelijk laat vangen.

De groep is geschrokken, maar op dat moment vooral blij dat ze het paard terug hebben gevonden. Tot bij de manege blijkt dat Rosie heel erg mank loopt. "De schrik sloeg mij om het hart, toen ik dat zag", zegt Hélène.

Verzuurde spieren

Als een paard mank loopt na zo'n zware inspanning, betekent het dat ze 'spierbevangen' is. "Haar spieren zijn dan zo verzuurd, dat ze niet meer goed kan bewegen. Als dat niet meer goedkomt, dan zal ze alsnog overlijden."

Twee dagen later ziet het er nog altijd slecht uit. "Als de verzuring haar nieren heeft aangetast, dan is het einde verhaal en zijn we Rosie kwijt. Dan hebben die twee scooterrijders een dood dier op hun geweten", vertelt Hélène.

De stallen van de Capelse Manege

Het zou een groot gemis zijn op de Capelse Manege, waar het bruine paard favoriet is onder vele ruiters. "Rosie is echt enorm geliefd en doet geen vlieg kwaad."

Ze hoopt dat de daders worden gevonden. "Maar niemand heeft ze goed gezien." Het signalement dat is doorgegeven aan de politie is dat één van de jongens blond, dun en rond de 17-18 jaar oud is en reed op een groene scooter. Hélène: "Ik hoop dat het genoeg is en dat ze alsnog worden gepakt."

Scootersporen

In de tien jaar dat ze de manege heeft, maakte ze nog nooit iets soortgelijks mee. "Er gaat wel eens iets mis, maar dat is dan bijvoorbeeld door honden. Ook zien we wel eens scootersporen op ruiterpaden. Maar deze twee jongens, die moedwillig inrijden op de paarden, zoiets heb ik nog nooit gehad hier, en ook nog nooit van gehoord."

Ze vinden het eng nu de dader nog niet is gepakt. Ze blijven wel het bos ingaan deze zomer. "Ik ben bang natuurlijk, dat zoiets nog een keer gebeurt. De daders zijn ook niet gepakt. Maar met dit weer niet het bos ingaan, dat kun je de dieren en de ruiters niet aandoen."

Deel artikel: