Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Paniek om de wolf: zo groot is de kans dat-ie in onze regio opduikt

Nadat een kind vorige week in het Utrechtse Leusden werd gebeten door een wolf, staat het dier in de schijnwerpers. Tot nu toe is de wolf nog niet in onze regio gesignaleerd, maar niet ver daarbuiten wel. Moeten we ons zorgen maken om de komst van het dier?

In het westen van Noord-Brabant zijn ze al gespot en ook zijn ze al overgestoken naar de Zeeuwse eilanden. Of we het dier ook in onze regio kunnen verwachten? "Het is een kwestie van tijd en toeval", antwoordt wolvenexpert Leo Linnartz daarop.

Het dier kan bij wijze van spreken vandaag een brug oversteken en bij ons worden gesignaleerd, zegt Linnartz. "Het heeft een paar keer al een haar gescheeld of de wolf was vanuit Zeeland naar het noorden afgebogen. Dan was-ie op Goeree-Overflakkee of in de Hoeksche Waard terechtgekomen."

Gevaarlijk?

Maar hoe gevaarlijk is het dier nu eigenlijk? "Als mens hoeven we ons niet direct zorgen te maken", zegt Linnartz. "Wolven zijn in principe niet agressief. De meeste wolven vrezen mensen", legt hij uit. "Maar we moeten niet naïef zijn. Alles kan in de natuur gebeuren. Meestal gebeurt er niets, maar er zijn gewoon altijd bepaalde gevaren."

Het kind dat een week geleden door een wolf werd gebeten, noemt Linnartz een 'extreme uitzondering'. "Wereldwijd is dat heel bijzonder. Daarom is het des te belangrijker om te achterhalen hoe dat kon gebeuren." Om die reden snapt hij de grote media-aandacht wel die uitgaat naar het specifieke geval. "Het is echt een zeldzaamheid."

Hoewel mensen niet per se bang hoeven te worden, is dat anders bij schapenhouders. Zij moeten zich volgens Linnartz wél zorgen maken om hun dieren. "Als een wolf honger heeft en hij ziet een schaap, dan probeert hij 'm te pakken te krijgen", vertelt hij. "We moeten ons dus niet zozeer zorgen maken over onszelf, maar vooral om het vinden van een manier om schapen zo veel mogelijk te beschermen, mocht de wolf hier komen."

Jong en nieuwsgierig

De kans dat je een wolf tegenkomt in de natuur is klein, maar aanwezig. En als je er eentje tegenkomt, is het waarschijnlijk een jong dier. "In de puberfase gaan wolven op ontdekking uit. Ze zijn dan nieuwsgierig en kunnen voor het eerst in contact komen met de mens."

Of je dan uit paniek gelijk maar moet wegrennen? Nee, zegt Linnartz. "Ik zou stoppen, een foto maken en juist even genieten van het moment." De kans is groot dat de wolf dan al snel weer weg is. "In 99 procent van de gevallen is dat zo", licht hij toe. "Dan baal je na afloop als je geen foto hebt gemaakt."

Als je je toch bedreigd voelt, kun je het best grote afstand nemen van het dier. "En eventueel roepen, zwaaien of schreeuwen om het dier af te schrikken."

Bij een positieve ervaring met de mens, worden ze minder schuw

Leo Linnartz

Absoluut niet voeren

Toch brengt de eerste ervaring van een wolf met een mens ook zekere risico's met zich mee. Wat je bijvoorbeeld absoluut niet moet doen, is de dieren voeren, zegt Linnartz. "Wij als mensen denken vaak: wie goed doet, goed ontmoet. Maar in de dierenwereld is dat helemaal niet zo", zegt hij.

Sterker nog: wolven vatten het heel anders op als je ze voert. "Dan vinden ze je een sukkel, omdat je zulk goed eten zomaar weggeeft. Ze krijgen dan juist minder respect voor je", legt hij uit. In theorie kunnen wolven op die manier angst voor mensen verliezen. "Bij een positieve ervaring met de mens, worden ze minder schuw."

Wolven en honden

Het is volgens Linnartz wel belangrijk dat een wolvengebied niet overlapt met een hondenlosloopgebied. "Wolven en honden lijken natuurlijk op elkaar", volgt de uitleg. En dat zou dan nog weleens mis kunnen gaan. "Maar wolven kiezen zulke plekken meestal niet uit."

Hoewel honden en wolven overeenkomsten hebben, is er ook een groot verschil. "Honden blijven jong in hun gedrag, ook als ze opgroeien. Ze accepteren gezag daarom gemakkelijk." Dat is heel anders bij een wolf. "Als wolven ouder worden, willen ze juist hun eigen gebied veroveren. Je kunt wolven daarom niet als huisdier houden: ze willen namelijk weg, óf gaan proberen om je van de troon te stoten."

Deel artikel: