Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Lees terug: Pro-Palestina demonstratie bij Rotterdam Centraal beëindigd

Rotterdam was vandaag het decor van een pro-Palestina demonstratie. Het protest was aangekondigd bij de Erasmus Universiteit, maar werd door de organisatie verplaatst naar Rotterdam Centraal Station. Lees hier het liveblog over alle ontwikkelingen rondom het protest terug.

Stationsplein stroomt leeg na demonstratie

De demonstratie voor Rotterdam Centraal is beëindigd. Rond 16:45 uur waren bijna alle deelnemers vertrokken. Een deel van de demonstranten vertrok al eerder naar Den Haag om zich aan te sluiten bij collega-demonstranten die het gebouw van de Universiteit Leiden aan de Wijnhaven hebben bezet. Die bezetting loopt nog steeds, is te lezen via Omroep West. De studenten hebben het universiteitsgebouw bezet.

Zo verliep het Palestina-protest bij Rotterdam Centraal Station

Nog een handjevol demonstranten

Op het Stationsplein van Rotterdam Centraal is rond 16:15 uur volgens ooggetuigen nog een handjevol demonstranten aanwezig.

Het plein loopt langzaam leeg.

Campus Woudestein vrijdag weer open

Campus Woudestein wordt vrijdag heropend. De tentamens en andere activiteiten worden ook weer hervat. Dat maakt de Erasmus Universiteit donderdagmiddag bekend.

De universiteit laat weten dat de demonstranten op sociale media hebben aangekondigd op een ander moment alsnog naar campus Woudestein te komen om te demonstreren. "De universiteit treft daar, wederom in samenwerking met de driehoek van burgemeester, politie en OM, de nodige voorbereidingen voor. Veiligheid staat uiteraard voorop, en in samenspraak met de driehoek zullen de komende tijd de nodige veiligheidsmaatregelen genomen worden", is te lezen op de website van de EUR.

Raadsleden aanwezig bij demonstratie

Meerdere raadsleden en politici waren aanwezig bij de demonstratie. Onder meer Benvenido van Schaik (Leefbaar Rotterdam), Ingrid Coenradie (Leefbaar Rotterdam), Theo Coskun (SP) en Judith Bokhove (GroenLinks) keken toe bij het protest. Bokhove legt uit waarom ze de demonstratie bijwoonde: "Ik ben hier als raadslid, om met eigen ogen te kunnen zien hoe alles verloopt, hoe de sfeer is. Ik heb het demonstratierecht hoog in het vaandel staan." Ze vindt het mooi om te zien dat de studenten gebruik maken van dat demonstratierecht en dat ze zich goed hoorbaar manifesteren. "De politie staat rustig toe te kijken. Het is fijn dat het allemaal zonder overlast verloopt."

Organisatie: protest had gewoon op de campus gekund

Student Pjotr doet namens de organisatie het woord. Tot nu toe verloopt het zonder problemen en daar is hij blij mee. "De sfeer is goed en vredelievend. De vele mensen die hier last minute toch nog zijn, hebben het volgens mij zelfs gezellig." De groep eist nog steeds van de Erasmus Universiteit dat zij de banden met Israëlische bedrijven en universiteiten verbreekt. "Sommigen hebben nauwe banden met het Israëlische leger en geld van de studie, dat studenten hier moeten betalen, wordt daar ingestopt. Dat kan niet."

Pjotr vindt dat de demonstratie 'gewoon' op de campus had moeten en kunnen plaatsvinden. "Er stonden alleen al zoveel ME'ers en er was al zoveel politie op de been, dat wij niet de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de studenten wilden nemen. Daarom hebben we het toch verplaatst naar hier."

Niet alle studenten van de Erasmus Universiteit willen zich uitspreken over het conflict of willen mee demonstreren. Toch is een aantal van hen de dupe omdat bijvoorbeeld een examen door het protest en de afgesloten campus niet door kon gaan. "Dat is niet aan ons, dat is aan het college van bestuur en de driehoek. Wij wilden een veilig protest organiseren."

Pjotr vindt namens de organisatie dat de demonstratie 'gewoon' op de campus had moeten en kunnen plaatsvinden.

'Tientallen docenten bij protest'

Piotrek, docent van de Rotterdam Business School binnen de Hogeschool Rotterdam, is ook aanwezig bij het protest. "We zijn met een tiental docenten hier, zowel van de hogeschool als de universiteit." Dat zij nu op het Stationsplein bij Rotterdam Centraal moeten staan in plaats van de Erasmus campus, vindt hij jammer.

De campus werd gesloten omdat burgemeester Aboutaleb de veiligheid van de demonstranten niet kon garanderen. "Het had het beste geweest om het wel daar te doen. De veiligheid had vanuit ons niet in het geding gekomen. We hebben wel extreemrechts in Rotterdam, ik denk eerder dat zij het zouden verstoren."

Toch vindt hij het belangrijk om bij het protest aanwezig te zijn. "We moeten een boodschap uitdragen dat we tegen genocide en tegen zuivering van Palestijnen zijn. De universiteit moet haar banden met Israël verbreken, al is het maar tijdelijk, om een boodschap over te brengen dat het niet kan wat daar gebeurt." De Business School zou volgens hem ook een samenwerking met een soortgelijke school te hebben in Israël. Hij hoopt ook dat die banden worden verbroken.

Docent bij protest: 'We moeten een boodschap uitdragen dat we tegen genocide en tegen zuivering van Palestijnen zijn.'

Organisatie geeft demonstranten tips voor als ze worden opgepakt

De organisatie van het Palestina-protest geeft in een Instagrampost op het account ‘Rotterdam Studenten voor Palestina’ informatie en tips aan demonstranten voor het geval ze worden opgepakt. Zo wordt de naam van de advocaat genoemd naar wie de leden van de groep kunnen vragen na een aanhouding.

Verder wordt er in de Instagrampost geadviseerd om bij een aanhouding niets te zeggen, behalve ‘geen commentaar’. Ook wordt de demonstranten aangeraden om bij een aanhouding voor een overtreding geen advocaat te vragen, omdat dit ervoor zou zorgen dat het langer duurt tot de opgepakte weer wordt vrijgelaten.

Ook worden de demonstranten verzocht om contact op te nemen met de zogeheten Arrestee Support Group (ASG) als zijzelf of iemand die zij kennen is gearresteerd.

Protest in volle gang

De demonstratie op het plein voor Rotterdam Centraal is begonnen. Naar schatting waren er om 14:15 ruim 300 demonstranten. Zij scanderen leuzen en zingen pro-Palestijnse liederen. De sfeer is gemoedelijk. Bij het protest zijn agenten aanwezig. Zij houden zich afzijdig. Het protest is op het plein en niet in de stationshal.

Organisatie: wacht maar af wat er gebeurt

De organisatie van het protest weet niet hoeveel mensen er naar het Centraal Station komen. Dat laat een lid van de organisatie aan Rijnmond weten. Omdat de locatie en het tijdstip is verplaatst, kunnen ze dat lastig inschatten. Hoe het protest eruit komt zien, willen ze nog niet prijsgeven.

De demonstratie is begonnen met veel leuzen en gezang.

NS: demonstratie onwenselijk en ongemakkelijk

De NS vindt de demonstratie “onwenselijk en ongemakkelijk”. Een woordvoerder van de NS zegt dat er vaker op stations wordt gedemonstreerd, maar dat het niet de plek ervoor is. Al zegt de NS ook dat demonstreren is toegestaan. Maatregelen neemt de NS zelf niet, dat is volgens de woordvoerder aan politie en de burgemeester.

Eerste demonstranten verzamelen zich

Om half twee verzamelden zich de eerste demonstranten op het plein voor Rotterdam Centraal Station. Naar schatting is de groep gegroeid naar ruim honderd personen, veelal jongeren. De sfeer is gemoedelijk en rustig. De aanwezigen wachten tot de groep groeit. Het protest begint om 14:00 uur.

De eerste demonstraten zijn op het plein voor Rotterdam Centraal

Protest om 14:00 op Rotterdam CS

Het Palestina-protest dat eigenlijk donderdag om 13:00 uur op de Erasmus Universiteit gepland stond, is verplaatst naar Rotterdam Centraal. Dat meldt de groep ‘Rotterdam studenten voor Palestina’ op Instagram. De demonstratie begint om 14:00 uur. "We hebben de universiteit gesloten, dus we gaan de straat op", schrijft de organisatie.

De organisatie blies het protest op de Erasmus Universiteit donderdagochtend op het laatste moment af door de sluiting van campus Woudestein. "We protesteren op onze eigen voorwaarden", lieten de studenten weten op Instagram.

Alle gebouwen van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam op campus Woudestein zijn donderdag gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Dit werd woensdag besloten op ‘dringend advies' van burgemeester Aboutaleb, de politie en het Openbaar Ministerie. "Het verloop van protesten elders in het land toont aan dat de risico's aanzienlijk kunnen zijn”, zei Ed Brinksma, de voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit.

Veel politie bij EUR-Woudestein

De politie is in groten getale aanwezig op en rond de campus van de Erasmus Universiteit. Op de campus waren aan het einde van de ochtend veertig agenten te zien. Op het parkeerterrein van voetbalclub Excelsior stonden bijna 20 busjes van de Mobiele Eenheid. Het protest op deze plek is halverwege de ochtend door de organisatie geannuleerd.

Tientallen ME-bussen bij het stadion van Excelsior.

Sustainability Summit afgelast

Donderdag en vrijdag zou ook de Sustainability Summit op de universiteit zijn, een evenement waarin wordt nagedacht over een duurzame toekomst van de Nederlandse academische wereld. Dat gaat niet door, meldt Erasmus Magazine. De organisatie is daar volgens het blad diep bedroefd over.

Niet alle studenten op de hoogte van afblazen demonstratie bij EUR

Hoewel de demonstratie bij de Erasmus Universiteit is afgeblazen, komen er toch studenten naar de campus. Niet alle demonstranten zijn op de hoogte dat de demonstratie halverwege de ochtend is afgeblazen. Inmiddels heeft de organisatie laten weten om 14:00 uur te gaan demonstreren bij Rotterdam Centraal Station.

Niet iedereen is op de hoogte. Een enkele verdwaalde student wacht tot 13.00 uur.

Deel artikel: