Windturbines in Herkingen worden afgebroken: 'Ze hebben hun werk gedaan'
Elke ochtend kijkt boer Cornelis uit Herkingen vanuit zijn slaapkamerraam naar de windmolens om te zien hoe de wind staat. "Maar dat is na deze week verleden tijd", vertelt hij. Het windpark, op steenworp afstand van zijn boerderij, wordt ontmanteld. Het afbreken van de drie molens is in volle gang. Een deel van de masten gaat straks naar boer Cornelis, om te gebruiken als watertank.
Het windpark Herkingen werd in 1991 geopend. Het was het allereerste echte windpark van Flakkee. In 2004 zijn er drie nieuwe windturbines geplaatst. Nu, twintig jaar later, zijn die aan het einde van hun levensduur. "Het ging om oudere modellen. De capaciteit die we hiermee winnen, is te beperkt. Deze molens hebben wat dat betreft hun werk dus gedaan", vertelt Rianne de Voogt van Eneco.
Bekijk hieronder dronebeelden van hoe de windmolens worden afgebroken:
Deze week worden de drie molens ontmanteld. Dat gaat in rap tempo, als de wind het toelaat. "Veiligheid is daarbij erg belangrijk, ook omdat je op grote hoogte werkt. Als het hard waait, is het dus niet zeker of de werkzaamheden door kunnen gaan. Na de wieken gaan de paaldelen weg. Het onderste deel blijft staan, want een boer neemt dat over om er water in op te slaan."
Zoet en zout water
Die boer is dus Cornelis van Eck, van het nabijgelegen biologische boerenbedrijf op Goeree-Overflakkee. "De grond onder de windmolens konden wij overnemen. Eerst zouden de complete turbines weggaan, maar het weghalen van de betonvoeten waar de turbines opstaan zou nog best lastig zijn", legt hij uit.
Ook grenst de grond aan de Grevelingen. Daar is zout water, waar lang niet elk gewas goed tegen kan. "Het zoute water kan door de gaten die ontstaan na het weghalen van de turbines naar boven komen. En deze polder is al zout, en ik wil niet nog meer zwakke plekken."
Hij kwam op het idee voor een watertank om zoet water op te slaan, waarmee in de zomer het land besproeid kan worden. "Dat gaan we doen in de ondertoren van de windmolen. Die zo'n 15 meter hoog is."
Het is een experiment, maar Cornelis heeft er alle vertrouwen in. "De toren is al grotendeels waterdicht, en kleine gaten maken we nog dicht. Onderin maken we een gat, waar we een brandweerslang aan kunnen koppelen. Met die slang kunnen we vervolgens het terrein over."
De torens hebben elk ruimte voor 300 duizend liter water, dus in totaal 900 duizend liter. Dat is niet alleen regenwater. "Het mooiste zou zijn om hier water uit de grond in op te slaan, via drainagebuizen. Het gefilterde water willen we dan erin opslaan. We zijn een biologisch akkerbouwbedrijf, dus we mogen niet beregenen met water waar verkeerde stoffen in zitten. Als we het tussentijd kunnen opslaan in zo'n toren, kunnen we eerst monsters nemen om te zien of we het kunnen en mogen gebruiken."
Wieken
De vrachtwagens en werktuigen rijden deze week af en aan in Herkingen om de windturbines af te breken. Dorpsgenoot Milan kijkt er vol bewondering naar. "We zagen al borden met wegafsluitingen staan, dus we wilden even een kijkje nemen", legt hij uit. "Het is indrukwekkend, zeker als die wieken naar beneden gehaald worden. We moeten straks weer gaan wennen aan ons uitzicht zonder die windmolens."
Een probleem: niet alles is te recyclen
Er is één groot deel van de windmolens dat niet gerecycled kan worden: de wieken. "Daarin wordt een vezel gebruikt die verschillende elementen samenperst voor de stevigheid", legt De Voogt uit.
"Maar om dat uit elkaar te halen, is nog lastig. Zolang die technologie nog niet bestaat, kijken we naar alternatieven", vertelt De Voogt. "We gaan de wieken aanleveren bij een bedrijf dat er nieuwe spullen van gaat maken, zoals bankjes, speeltoestellen of elementen voor windschermen langs de snelweg. Uiteindelijk hopen we dat de technologie alsnog zo ver komt dat we het daarna alsnog kunnen recyclen."