Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Ramona en haar 4 kinderen worden letterlijk ziek van de schimmel in huis

Een muffe geur hangt in de slaapkamer van de kinderen van Ramona. De muur aan de raamkant is bijna helemaal bedekt met zwarte schimmel. Het is een treurig gezicht in wat ooit een kleurrijke kinderkamer was. Het is de flatwoning van Ramona en haar vier kinderen in Rotterdam-Lombardijen.

De moeder wordt verdrietig van de aanblik in de kamer. "De gezondheid van mijn kinderen gaat ook achteruit. Ze hebben bronchitis of zijn elke week verkouden." Ook Ramona krijgt klachten van de schimmel. "Ik krijg bijna geen adem als ik in deze ruimte kom", zegt ze terwijl ze naar haar keel grijpt.

Ook haar badkamer is een broedplaats voor schimmels. Het hele plafond is ermee bedekt. De radeloosheid is voelbaar in haar trillende stem: “Moet ik hier douchen met mijn kinderen? Moet ik deze schimmel inhaleren? Dit is niet normaal. Ik raak hierdoor gestrest. Dit huis is onleefbaar.”

Schoonmaken met bijtende stof kan ze niet, omdat ze daar een allergische reactie van krijgt. Daarom probeerde ze de schimmel met soda en citroen weg te poetsen. Tevergeefs, het komt steeds weer terug.

Plafond van de badkamer van Ramona ziet zwart van de schimmel

De twee oudste kinderen slapen tegenwoordig in de woonkamer, de jongste twee slapen bij haar in bed. De oplossing volgens Ramona is een andere woning. “Ik vraag geen groter huis, maar ik wil een normaal huis zonder schimmels. Ik leef al maanden zo.”

Wakker worden naast schimmel

In een andere wijk op Zuid woont Varsha. Al tien jaar woont ze in een galerijflat in Pendrecht. Elke ochtend wordt ze wakker met een grote schimmelplek pal naast haar bed. De schimmel is zelfs haar bed ingetrokken.

“Ik heb een nieuw matras bij mijn schoonouders, maar die durf ik hier niet te gebruiken omdat er dan weer schimmels op komen." Ze trekt een dorpel onder de deur van haar slaapkamer los. Meteen is een ophoping van schimmels te zien. “Ik houd mijn hart vast voor de rest van de onderkant van mijn vloer.”

Varsha slaapt vlak naast schimmel

Ze maakt zich grote zorgen over haar kinderen. “Mijn zoon gaat al vier jaar ziekenhuis in en uit. Ze weten niet wat er aan de hand is. Hij is kortademig en geeft over in zijn slaap. Ik meld hem vaak ziek, dit gaat ten koste van zijn school. Binnenkort krijgt hij een longonderzoek.”

Ze heeft al vaker meldingen gedaan bij woningcorporatie Woonstad. Ze kreeg dan het advies om antischimmelspray te gebruiken. Volgens haar een pleister op de wond. “Dit lost het probleem niet op.”

Meldpunt schimmelwoningen

De verhalen van Ramona en Varsha staan niet op zich. Ook in andere wijken, waaronder Vreewijk en Charlois, zijn meldingen van schimmelwoningen. De problematiek heeft ook de politiek bereikt. "Het raakt mij diep", zegt raadslid Vanessa Bruin van Leefbaar Rotterdam. Ze is initiatiefnemer van het meldpunt schimmelwoningen en was deze week op werkbezoek bij bewoners van schimmelhuizen.

Bruin heeft ook Varsha bezocht. “Ik zie het leed van de bewoners. Huilende kinderen, zwangere vrouwen die uit angst voor schimmels in de huiskamer moeten slapen. Het probleem is echt groot en mensen hebben er echt last van.”

Reactie woningcorporaties

Bruin zegt dat er contact is met de woningcorporaties. “Het blijft bij praten. Ze erkennen het probleem, maar ik zie nog geen actie vanuit hun kant.”

Deel artikel: