Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Omwonenden Pauluskerk zijn overlastgevende daklozen zat: 'Er moet permanente opvang komen'

Fietsendiefstallen, inbraken, op straat slapen en in het openbaar poepen en plassen. Daklozen veroorzaken veel overlast in de buurt van de Pauluskerk, waar overdag daklozen terecht kunnen. De bewoners van de appartementen aan de Mauritsplaats, achter de kerk, zijn de problematische daklozen meer dan zat.

In de portieken van de flats hangen inmiddels waarschuwende teksten. “Er is weer extra veel overlast van insluipers die binnen slapen en hangen”, staat er op een brief aan de deur van een van één de flatgebouwen. “Laat niemand met je mee naar binnen lopen en wacht tot de deuren helemaal gesloten zijn.”

De mededeling is niet voor niets, zegt bewoner van de Mauritsplaats Carel van der Poel. “Twee weken geleden wilde een vrouw de flat inlopen, toen drie mannen een voet tussen de deur zetten en achter haar aankwamen. Gelukkig kon ze in de hal de deur achter zich dichttrekken, maar ze hadden zelfs de brutaliteit om op het raam te tikken omdat ze verder naar binnen wilden.”

De daklozen doen een dutje in het portiek

Een andere bewoner klaagt over de daklozen die zich op straat verzamelen. Margriet van Gestel: “Ze zitten te drinken, maken veel ruzie, er is veel geschreeuw en agressie.” De bewoners hebben veel foto’s en filmpjes als bewijs. Daarop zijn insluipers te zien, iemand die in de bosjes poept en twee mannen die opgekruld liggen te slapen in een plantenbak. Verder zijn er beelden van heel veel afval op straat, waaronder meerdere matrassen.

Omwonenden over overlastgevende daklozen

Geen opvang meer

De buurtbewoners zeggen de overlast meer dan zat te zijn. Ze vinden dat er snel nachtopvang moet komen. Bewoner Carel van der Poel: “Twee weken geleden is de temperatuur omhoog gegaan en dat betekent dat er geen opvang meer is voor daklozen. Er moet gewoon een permanente opvang voor daklozen zijn. Breng ze onder, zorg voor ze."

De daklozen gebruiken de portieken als slaapplaats

Ook de Pauluskerk heeft deze wens. Dominee Martijn van Leerdam denkt dat een permanente opvang voor de buurt een enorm stuk zal schelen. “En ik denk en ik hoop ook dat dit de wethouder geld zal schelen, omdat het een boel problemen hier op straat oplost.”

Volgens de dominee focust verantwoordelijk wethouder Ronald Buijt zich alleen op handhaving. "Daarbij worden boetes uitgedeeld aan de daklozen voor buiten slapen en overlast veroorzaken. Het probleem is dat ze nergens terecht kunnen”, aldus de dominee.

Ook bewoner Margriet van Gestel denkt dat permanente opvang de beste oplossing is. “Voor ons zou het rust geven dat we niet meer zo bedreigd en belaagd worden.”

In een reactie laat wethouder Ronald Buijt weten dat hij met de omwonenden gaat praten. Daarnaast wijst hij naar de Pauluskerk: "De overlast zal niet alleen met de omwonenden besproken worden, uiteraard ook met de Pauluskerk, omdat de overlast lijkt te gaan over hun bezoekers. De Pauluskerk kijkt om naar een groep daklozen in Rotterdam en de verantwoordelijkheid en betrokkenheid eindigt niet bij de voordeur van de Pauluskerk."

Iemand doet zijn behoefte in de bosjes

Deel artikel: