Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Lees terug: Een derde van ontruimde woningen na explosie voorgoed onbewoonbaar | Politie kan nog dagen niet het pand in

De explosie maandagavond in de Schammenkamp in Rotterdam-Zuidwijk heeft enorme schade aangericht. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

18:30 - Een derde van woningen na explosie voorgoed onbewoonbaar

Van de 44 huizen die zijn ontruimd na de explosie maandagavond, zijn 12 tot 15 woningen zo zwaar beschadigd dat ze voorgoed onbewoonbaar zijn. Het gaat om huizen boven de garage die ontplofte aan de Schammenkamp.

De bewoners van andere ontruimde woningen kunnen terug nadat hun huizen zijn nagekeken en gerepareerd. Er missen ramen en de gevel is beschadigd, maar de verwachting is dat die schade weer te repareren is.

Zolang er niemand in de huizen kan, is er bewaking aanwezig.

17:30 - Politie kan sowieso vandaag nog niet het pand in

Het gaat nog 'geruime tijd' duren voordat agenten het gebouw in kunnen, zegt een politiewoordvoerder. Er zijn nog altijd drie mensen vermist.

Wanneer agenten wel kunnen gaan zoeken, is niet bekend, zegt de woordvoerder. "Maar sowieso niet vandaag." Een bouwdeskundige heeft vastgesteld dat het door instortingsgevaar te gevaarlijk is om het gebouw in te gaan.

16:50 - Speurhonden slaan aan, maar politie kan nog steeds gebouw niet in

De speurhonden die tussen het puin zoeken naar drie vermiste personen na de explosie in Rotterdam-Zuidwijk, zijn een paar keer aangeslagen. Dat betekent niet altijd dat de honden een lichaam van een dodelijk slachtoffer hebben gevonden, zegt de politie. Het kunnen bijvoorbeeld ook kleine lichaamsdelen zijn waar de honden op aanslaan.

Het is nog altijd niet veilig genoeg voor politiemensen zelf om naar binnen te gaan.

16:30 - Alle betrokkenen explosie bij elkaar in gymzaal

In de gymzaal van een basisschool in Rotterdam-Zuidwijk is een bijeenkomst begonnen voor betrokkenen bij de explosie van maandagavond. Er zijn ruim 100 mensen in de zaal. De bijeenkomst is besloten en bedoeld voor bewoners van het getroffen gebouw, de flat ertegenover en bedrijven die in de straat zitten.

Er wordt gepraat over de schade, de angst die veel mensen hebben, hoe het verder moet met de mensen die hun huis niet in mogen en wat voor hulp er is voor betrokkenen. Locoburgemeester Robert Simons is ook aanwezig om met betrokkenen te praten.

16:00 - Speurhonden zoeken naar vermisten

Speurhonden zijn ingezet in de zoektocht naar drie vermiste personen. De politie laat de dieren zoeken tussen de resten van het appartementencomplex in de Schammenkamp.

Sinds maandagavond zijn er drie personen vermist. Deze mensen zijn volgens de brandweer mogelijk om het leven gekomen en liggen nog in het pand of onder het puin. Na de ramp was het lange tijd niet veilig genoeg voor de hulpdiensten om naar binnen te kunnen.

15:40 - Buurtbewoners doneren kleding bij inzamelpunt

Buurtbewoners doneren kleding en andere hulpmiddelen aan de bewoners van de verwoeste appartementen. De spullen worden ingezameld bij 'Kledingbeurs Janne', in sportcomplex Aldenkamp aan de Boekenstein in Rotterdam-Zuidwijk.

"Via de gemeente kunnen de mensen een briefje krijgen waarmee ze kunnen aantonen dat zij op de Schammenkamp gewoond hebben", vertelt Marga van Eerden, medewerkster van het inzamelpunt. "Zij kunnen dan hier kleding komen ophalen naar behoefte."

Kledingbeurs Janne zamelt kleding in voor de mensen die hun woning zijn verloren door de verwoestende explosie.

14:00 - Vuurwerkopslag was legaal en voldeed aan veiligheidseisen

De eigenaar van de vuurwerkopslag aan de Schammenkamp in Rotterdam-Zuidwijk is geschrokken van wat er maandagavond is gebeurd. De explosie en brand waren zo'n 50 meter van zijn opslag met daarin vierduizend kilo vuurwerk. Uit voorzorg is het vuurwerk maandag na de explosie snel door hulpverleners uit de bunker gehaald. "Er is geen gevaarlijke situatie geweest", zegt eigenaar Arjan Vaandrager.

Vaandrager is een dag na de explosie aangeslagen over het nieuws, maar benadrukt dat de vuurwerkopslag aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet: "Het vuurwerk ligt in een bunker. De sprinklerinstallatie gaat bij hitte of rook aan en stort binnen een half uur tienduizend liter water uit."

In samenspraak met de brandweer is maandagavond toch besloten om het vuurwerk uit voorzorg te verplaatsen. Dat levert beelden op van ambulancemedewerkers die met brancards dozen vuurwerk wegrijden uit de opslag.

Zelfs ambulancepersoneel hielp mee om het vuurwerk uit de loods te halen

Deel artikel: