Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Linda opent een nieuwe foodhall met Rotterdams karakter in voormalig treinstation Bergweg

In het oude treinstation Bergweg, naast het Eudokiaplein in Rotterdam-Noord, opent woensdag een nieuwe foodhall. Elf ondernemers hebben er hun eigen bar of keukentje. Initiatiefnemer Linda Dammers wil een foodhall met karakter. Eentje van de Rotterdammers zélf, zegt ze.

"Ik heb met alle ondernemers de afspraak dat ze zélf in de zaak gaan staan", zegt Linda Dammers. "Want zij zijn de smaakmakers van de stad en daar draait het om in deze hal. Als je op een woensdagavond komt en rustig een cocktail gaat drinken bij Maurits van de aRC, heet hij je persoonlijk welkom en vertelt je wat je precies drinkt. Of zodra je iets vraagt over een smashburger bij de mannen van Stooges, stoppen ze niet met terugpraten."

Van Fastfood-Italiaan naar foodhall

Dammers werkte lang als horeca-adviseur, totdat station Bergweg op haar pad kwam.

Het oude treinstation werd geopend in 1908 en het huidige pand, naar ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn, werd geopend in 1960. Tot 3 juni 2006 vertrok er ieder half uur een stoptrein naar Den Haag Centraal. Het station werd gerestaureerd met het project Hofbogen, dat de in onbruik geraakte sliert panden waarover het treinspoor dwars door Rotterdam trok, opnieuw ontwikkelde.

Er zat een tijdje een Happy Italy, die ging na de coronalockdown niet meer open. Linda wil het liefst niets van het vorige restaurant weggooien.

Linda Dammers is initiatiefnemer van foodhall Station Bergweg

"Sommige ondernemers gebruiken de materialen die ze vinden daar om hun eigen bar te bouwen. Ik heb veel verkocht via Marktplaats. En ik heb zelf de keukenapparatuur gebruikt voor het inrichten van de pop-up stand."

Van de elf ondernemers die in de foodhall starten, is Le Petitjean de meest bekende. Hij heeft nu om de hoek een immens populaire pop-uppatisserie. Linda: "Speciaal voor hem gaan we al om 08:00 uur open, want een bakkerij begint graag vroeg."

De rest van de ondernemers begint om 12:00 uur. Zeven van hen verkopen alleen eten. Sommige concepten bestaan al langer in de stad, maar krijgen met de Foodhallen nu een vaste plek. Zo zijn er de smashburgers, vertelt Linda. "Het vlees wordt op een hete plaat platgedrukt. De burger wordt niet zo mooi rond, maar krijgt wel knapperige randjes." De burgers zijn nu ook al te vinden in de bioscoop Kino.

De mannen van Stooges stoppen niet met terugpraten over smashburgers

Op festivals en evenementen kun je de luxe hotdogs van Chez Jan al vinden. Marcel den Ouden, partner van Juanita van Chez Jan, vertelt dat hun signature hotdogs al sinds 2017 verkocht wordt op 'alles met wieltjes'.

Marcel: "We staan op Amstel Live tot aan Pinkpop, wat natuurlijk super is voor de omzet. Maar die mensen komen daar niet heen voor een hotdog, die komen voor een artiest, de sport of het congres. Daarom besloten we mee te doen aan station Bergweg. Zodat mensen speciaal voor ons verhaal kunnen komen."

De hotdogs van Chez Jan krijgen een vaste plek

Sommige zaken zien straks op het Bergwegstation voor het eerst het levenslicht. Pizza Palace wordt een nieuwe zuurdesempizzeria, waarvan de eigenaar eerst bierbrouwer was bij de Gele Kanarie. Ook de ondernemers van Guerrillah Taco’s zegden direct hun baan op om in de foodhall ‘taco’s al pastor’ te maken, waarbij het vlees van een spies wordt gesneden.

En dan is er Bar Pekel. Linda: "Bij Diepnoord (een restaurant in Rotterdam-Noord, red) is rauwe vis een tophit. Toen dachten ze: dat gaan we gewoon daar serveren. En er komt ook een tapwand met natuurwijn."

Maurice gebruikt de restmaterialen van de Happy Italy voor zijn cocktailbar

Linda gaat niet zelf een bar draaien voor de drank. Daar levert ze wat marge op in, maar ze vindt het niet passen bij het concept. "Dat het eten heel persoonlijk moet zijn, maar dat ik dan zelf een grote bar neerzet. Dan slaat het dood."

Drie ondernemers schenken alleen drank. Kobar verkoopt bijzondere bieren uit het hele land. Er komt een cocktailbar, de aRC, die bijna volledig wordt opgebouwd met materialen die de ondernemer vindt in het pand.

In de foodhall is één keukentje gereserveerd voor nieuwkomers. Elke maand mag daar een horecaondernemer proberen zijn of haar concept te maken en verkopen.

Now & Wow

En natuurlijk is dit concept niet af zonder kleine brouwerij. Die eer is toebedeeld aan Eurobrouwers, die hun bier brouwen in Schiedam. Kris van Leeuw is mede-eigenaar: "We hebben heel veel kranen voor bieren en limonades. Het ontwerp is een soort ode aan de Belgische toog."

Hij is onlangs nog speciaal naar België gereisd om er barkrukken te kopen. "Van die krukken waarop je echt lekker aan de bar kunt hangen, met leuning en voetenbankje."

De - essentiële - microbrewers Eurobrewers voor hun nieuwe halte

Kris vindt het een dappere keuze van Linda om de drank uit te besteden. "Het gaat echt tegen de stroom in van al die generieke foodhallen, zo zielloos. Als je het mij vraagt, denk ik dat dit echt de Now & Wow (de voormalige club van Ted Langenbach, red) wordt onder de foodhallen. Waar de ziel van Rotterdam vertegenwoordigd is en het toch ver buiten Rotterdam bekendheid geniet."

Station Bergweg gaat open op woensdag 17 januari, om 16:00 uur.

Nieuwe foodhall opent deuren in het oude station Bergweg

Deel artikel: