Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Klimaatactivisten hebben blokkade Erasmusbrug opgeheven, brug weer begaanbaar

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die rond het middaguur de Erasmusbrug in beide richtingen hebben geblokkeerd, zijn vertrokken. De brug is aan het begin van de avond weer vrijgegeven voor het verkeer. Tijdens de actie kon auto- en tramverkeer niet over de brug, fietsers en voetgangers nog wel. De actievoerders zijn voor een groot deel van de avondspits nog op de brug gebleven.

Afgelopen middag hadden de actievoerders het gezellig hebben met elkaar. Er werd muziek gemaakt, activisten aten broodjes en fietsers en voetgangers kwamen voorbij, een enkeling stelde vragen aan de betogers. Het gemis van de auto's, de aanwezigheid van de politie en de banner 'herover de haven!' maakte duidelijk dat het om een demonstratie ging.

De tekst gaat verder onder de video:

Extinction Rebellion voeren actie op de Erasmusbrug tijdens Wereldhavendagen

De timing is niet toevallig, deze dag werd uitgekozen vanwege de Wereldhavendagen. Woordvoerder Daan van Extinction Rebellion vertelde aan Radio Rijnmond waarom de Erasmusbrug door hen werd bezet. "We vieren op die dagen onze haven. En dat is het ook: onze haven", zei de activist. Zo'n 70 procent van de aandelen van het Havenbedrijf zijn van de gemeente, de rest van de overheid. "Maar hoewel het letterlijk onze haven is, zien we dat de afgelopen 10 tot 20 jaar de private winst het belangrijkste is in de beslissingen die de haven maakt."

Eisen activisten

De groep demonstranten vindt dat niet kunnen tegenover de volksgezondheid en klimaatcrisis die eraan komt. Om die reden willen de betogers dat het Havenbedrijf klimaatrechtvaardigheid en schone lucht hoog in het vaandel heeft staan, maar dat is niet het enige. "Daarnaast willen we dat de haven zorgt voor werkgelegenheid en groene banen."

Verder wil de actiegroep dat het Havenbedrijf stopt met de uitstoot van fossiele brandstoffen in 2030 en dat de Rotterdamse burger zeggenschap krijgt in de beslissingen rondom de transitie van de haven. Extinction Rebellion had geen eindtijd voor de demonstratie gecommuniceerd. De woordvoerder liet weten dat ze pas zouden vertrekken als het Havenbedrijf zou voldoen aan de eisen van de milieuactivisten. Toch zijn ze aan het begin van de avond vertrokken.

De programmaonderdelen van de Wereldhavendagen zijn tijdens de actie gewoon doorgegaan. Verder was de politie bij de actie aanwezig, maar bleef het rustig. De aanwezige agenten hoefden niet in te grijpen. Ook Extinction Rebellion zelf kijk terug op een goed verlopen actie. "Van het Havenbedrijf hebben we niets gehoord, maar we gaan zeker nog een keer bij hen langs. Dit is het begin van een strijd."

Actievoerders zitten op de rijbaan van de Erasmusbrug.
Op de eerste dag van de Wereldhavendagen is de Erasmusbrug geblokkeerd door klimaatactivisten

Deel artikel: