Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Rotterdam moordhoofdstad van Nederland, meer mensen vermoord dan in Amsterdam

In Rotterdam werden voor het eerst in vijftien jaar meer mensen vermoord dan in Amsterdam. Met zestien slachtoffers van moord en doodslag is de Maasstad de moordhoofdstad van Nederland. Dat meldt het CBS.

De laatste keer dat Rotterdam meer slachtoffers van moord en doodslag telde dan de hoofdstad was in 2008. Daarna stonden de twee steden nog weleens samen aan kop (in 2021), maar de afgelopen jaren waren er steeds meer moorden in Amsterdam dan in Rotterdam.

In totaal zijn er het afgelopen jaar 142 mensen door geweld om het leven gekomen in ons land. Dat is een stijging van zestien moordslachtoffers ten opzichte van het jaar ervoor. In Rotterdam nam het aantal toe van vijftien naar zestien.

In Amsterdam en Den Haag daalde aantal moorden

Amsterdam staat met tien gevallen van moord en doodslag op de tweede plaats. Dat is vijf minder dan in 2021. Ook in Den Haag daalde het aantal slachtoffers van moord en doodslag. Daar waren drie doden terwijl dat er in 2021 nog elf waren. Het is voor het eerst sinds 2008 dat Rotterdam boven Amsterdam staat.

Moordcijfers in Rotterdam en Amsterdam

Eenderde van de vorig jaar gedode personen was vrouw. Meer dan de helft daarvan werd door een partner of ex-partner om het leven gebracht, vaak in hun eigen woning door verwurging of met een steekwapen.

Afrekening criminele circuit

De meeste slachtoffers zijn mannen tussen 20 en 40 jaar. Driekwart van de mannen werd doodgeschoten of doodgestoken. In 30 procent van de gevallen was de dader een bekende van het slachtoffer. In 15 procent van de gevallen was er sprake van een afrekening in het criminele circuit.

Ook becijferde het CBS hoeveel kinderen het leven verloren door moord en doodslag. Voor Nederland geldt dat er van 2018 tot en met 2022 32 kinderen onder de tien jaar vermoord werden, 17 jongens en 15 meisjes. Bijna elke keer was de vader of moeder de dader (in 88 procent van de moorden). In dezelfde periode werden er 41 jongeren in de leeftijd van 10 tot 20 jaar vermoord.

Deel artikel: