Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Politie werd met oudjaar in een hinderlaag gelokt in ‘s-Gravendeel; ‘Het was een geplande aanslag’

Hij werkt al tien jaar bij de ME, heeft het nodige meegemaakt maar nooit zo erg als dit. “Voetbalrellen, avondklokrellen, Coolsingelrellen. Oud en nieuw 2022 in ‘s-Gravendeel is een datum die ik nooit meer zal vergeten. Het was een voorbereide aanslag.”

De ME’er doet zijn verhaal woensdag in de rechtszaal in Rotterdam, waar vier ‘raddraaiers’, zoals hij ze noemt, terechtstaan. Hij vertelt over de angsten, de drukgolf van het gegooide vuurwerk. “Bommen waren het. Ik zag wasbenzine met daaraan cobra’s. Hoe gestoord wil je het hebben? Waarom zou je een ME’er willen doden of verwonden? Onder het uniform zit een mens met een thuis.”

Hoe was het allemaal begonnen? Het jaar 2023 is net aangebroken als surveillerende agenten in de Hoeksche Waard worden opgeroepen. In Puttershoek en Strijen is het rustig, maar ‘s-Gravendeel is een ander verhaal. In de Langestraat, vlakbij de Gereformeerde Kerk, is een vuurstapel van pallets gemaakt. Er zouden hooligans van Feyenoord bij aanwezig zijn.

Omgezaagde boom en kraaienpoten op de weg

Twee agenten rijden naar het centrum, maar kunnen niet verder: er ligt een omgezaagde boom op de weg en her en der zelfgemaakte kraaienpoten. De politiemensen stappen uit om de kraaienpoten te verwijderen en worden dan onmiddellijk bekogeld met vuurwerk. De agenten trekken zich terug en schakelen de ME in.

Als de Mobiele Eenheid arriveert, kunnen zij door de wegversperringen ook niet verder. Ze stappen uit en beseffen in een hinderlaag te zijn gelokt. Tientallen jongeren, veelal in het zwart gekleed, trekken op richting ME en gooien met zwaar vuurwerk: cobra’s, mortiershells.

De ME’ers zijn bang voor gehoorschade, sommigen vrezen zelfs voor hun leven. ‘Het leek wel oorlog’. Een enkeling wordt aan de helm getrokken, rond de voertuigen klinken harde knallen. Er wordt veel gescholden. De woorden ‘kanker’ en ‘joden’ vallen het meest.

Feyenoordhooligans

Het OM gaat ervan uit dat de aanval op de ME is georganiseerd door leden van de harde kern van Feyenoord, de Rotterdam Radicals. In maart van dit jaar zijn acht van hen gearresteerd. Zij moeten later voor de rechter komen. Deze woensdag staan er vier jongeren uit ‘s-Gravendeel (21-23 jaar) terecht, die een kleinere rol krijgen toebedeeld.

Bij de een blijft het beperkt tot het vernielen van een afvalbak, de ander zou vuurwerk naar de ME hebben gegooid. De strafeisen variëren van één week cel tot twintig maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk.

De rechtbank vraagt enkele keren wel of de verdachten connecties hebben met de harde kern, maar dat wordt tegengesproken. Ze wisten zelfs niet wat er die nacht stond te gebeuren. Volgens het OM blijkt toch iets anders uit een appgroep waarin twee verdachten zitten. Daarin wordt gezegd: ‘Er komt een hoop tuig deze kant op’, ‘plak de camera af’ en ‘doe een bivakmuts op’.

Maar de verdachte die hier aan het woord is, doet het af als ‘grappen van jongeren onder elkaar’. Dat geldt ook voor een kort filmpje waarop een verdachte te zien is, die tegen de medeverdachte zegt: “Dus als jij de agent pakt, schop ik hem dood? Ja, is goed.”

Geen van de verdachten zegt met vuurwerk te hebben gegooid. De verdachte die bekent dat hij tegen het schild van een ME’er heeft getrapt, leest een excuusbrief voor aan de politieagente in kwestie.

“Het was een domme fout, nooit met de intentie iemand te verwonden. Ik heb niets tegen uw beroep, ik heb er juist veel respect voor. Familieleden van mij zijn agent of hulpverlener. Ik hoop dat het goed met u gaat.”

De rechter in Rotterdam doet op 28 juni uitspraak.

Deel artikel: