Celstraf dreigt voor mannen die stiekem condoom zouden hebben afgedaan: 'Ik voel me vies en onteerd'
“Ik voel me vies en onteerd. Alsof mijn wensen er niet toe deden. Ik ben het zat dat veel mannen denken dat ze alles kunnen maken.” Voor het eerst in Nederland stonden dinsdag in Dordrecht twee verdachten voor de rechter die tijdens een vrijpartij stiekem hun condoom zouden hebben afgedaan. Hen hangt nu een gevangenisstraf boven het hoofd.
Ze kennen elkaar via een datingsite en na twee weken chatten, spreken ze in de zomer van 2021 voor het eerst met elkaar af. De 28-jarige Rotterdammer en de vrouw die aangifte deed zouden allebei weten dat het ging om een onenightstand. Ze luisteren die avond naar muziek, kletsen wat, eten samen en belanden dan in bed. Tijdens die vrijpartij gaat het mis.
“Ze wisselden tijdens de seks een aantal keer van positie”, zegt de officier van justitie als ze de eerste kwestie van de ochtend uiteen zet. Na een tijdje ligt het slachtoffer met haar rug naar hem toe. Dan voelt ze met haar hand en merkt dat het condoom weg is.
“Dit was niet de afspraak”, zegt ze, volgens de aanklager, op dat moment tegen haar bedpartner. Mét condoom maken ze de vrijpartij af. In eerste instantie heeft de vrouw nog een goed gevoel over de ontmoeting. Dan gaat het toch knagen en ruim een jaar later doet ze aangifte.
Stealthing
Volgens justitie is het niet onschuldig wat er gebeurde en het OM eist daarom twaalf maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk. De aanklager ziet de actie van de Rotterdammer als verkrachting. In het buitenland zijn er al mannen veroordeeld voor stiekem een condoom afdoen. In Spanje ligt er momenteel zelfs een eis van zeven jaar.
Het fenomeen heeft een naam: stealthing. Dat betekent heimelijk bezig zijn. Dát er seks plaats heeft gevonden is niet het probleem. Wel dat de man tegen de afspraak in zijn condoom af doet. Daardoor loopt de partner het risico op een geslachtsziekte of eventueel zwangerschap. “Stealthing komt veel te veel voor. Ik hoor het ook van anderen”, zegt de vrouw als haar slachtofferverklaring wordt voorgelezen.
De eerste verdachte zelf is er niet bij in de rechtszaal, omdat hij ziek is. Hij ontkent via zijn advocaat ten stelligste dat hij letterlijk achter de rug van de vrouw om zijn condoom zou hebben afgedaan. “Het kwalijke van de zaak is dat hij een zware aanklacht krijgt te horen, verkrachting. De hele zaal zit vol pers. Het is prutswerk van politiekant. Haar telefoon is niet goed onderzocht.” Daarmee doelt advocaat Anand Jhingoer op mogelijk door de vrouw verwijderde berichten uit chatgesprekken na de vrijpartij.
Speeltjes
In de tweede stealthing-zaak staat een 26-jarige man terecht. Ook hem wordt verkrachting ten laste gelegd. Hij is er wel en oogt schuldbewust. “Ze vroeg: waarom stop je je penis niet in mij? Dat heb ik gedaan, zonder na te denken. Pas toen ik klaarkwam realiseerde ik dat ik geen condoom om had.” Volgens justitie wist de man dat hij fout zat en was het gebruik van een condoom ook duidelijk de afspraak tussen de twee.
Ook deze situatie ontstaat halverwege een vrijpartij. De 26-jarige student heeft de vrouw leren kennen via Tinder. Tijdens hun eerste ontmoeting komt het tot seks met wederzijdse instemming en met condoom. Als ze elkaar voor een tweede keer zien, vraagt de vrouw tijdens de vrijpartij of de man een tas met anale speeltjes wil pakken. Ze spelen er vervolgens zo’n vijftien minuten mee. Hij vertelt in de rechtbank dat dat voor hem een nieuwe ervaring was.
Het condoom is inmiddels af en de man legt een nieuw exemplaar klaar op het bed. Als de vrouw even later vraagt of hij haar anaal wil penetreren, schrikt hij naar eigen zeggen zo van het verzoek dat hij het voorbehoedsmiddel vergeet om te doen. Als hij vervolgens over haar rug ejaculeert schrikt ze en realiseert ze wat er is gebeurd. Ze is woedend en radeloos. De student leeft met haar mee. "Ik zei tegen haar: waarom bel je niet de politie?" Dat doet ze vervolgens.
'Rechtspraak loopt achter'
"Hoe vrij ze ook is in haar seksuele denken, het is wel zo dat ze een bepalende stem heeft. Het was voor haar duidelijk dat hij een condoom gebruikte. Ze kwam er pas achter dat dat niet zo is, toen hij over haar klaarkwam", zegt advocaat Nelleke Stolk van de vrouw in de tweede zaak. "Bovendien heeft ze heel veel moeite moeten doen om aangifte te kunnen doen."
De vrouw is er zelf niet bij, maar laat in de rechtszaal van zich horen via een audio-opname. "De rechtspraak loopt achter met vrouwenrechten. Ik mag hem niet slaan, ik mag geen steen door zijn ruit gooien en mag ook niet terug verkrachten, want dan ben ik de crimineel. En dat is maar goed ook, daar is de rechtstaat voor. Ik vraag u mij te helpen", richt ze zich tot de rechter.
Tegen de 26-jarige man eist justitie ook twaalf maanden cel, maar dan met de helft voorwaardelijk. Justitie waardeert het dat de man spijt betuigt en laat merken dat hij de situatie erg vindt voor de vrouw. Daarom is zijn voorwaardelijk deel is hoger dan in de eerdere zaak. De man zegt gebukt te gaan onder het incident en heeft Nederland inmiddels verlaten. Hij krijgt net als de vrouw psychologische hulp. Hij huilt als hij voor de tweede of derde keer zijn excuses aanbiedt.
"Het is het eerste stealthing-proces in Nederland en dat werd tijd", zegt de officier van justitie. "Verkrachting binnen het huwelijk was tot 1991 toegestaan." Formeel is stealthing niet strafbaar. Dit proces in de Dordtse rechtbank kan daar verandering in brengen. "Soms duurt het voortschrijdend inzicht rijkelijk lang. Ik hoop dat we over een paar jaar terugkijken en denken: jeetje, wat duurde het lang voor stealthing strafbaar was."
De rechtbank in Dordrecht doet over twee weken uitspraak.