Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

PvdA-raadslid blijkt vastgoedmiljonair en verhuurt schimmelpand

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Narsingh Balwantsingh (PvdA) is eigenaar van een schimmelpand in Bloemhof waar lokale omroep OPEN Rotterdam in september een bezoek aan bracht. De omroep zag dat de omstandigheden in het pand slecht waren. Het PvdA-raadslid zegt ter verdediging dat hij het pand niet had gezien voordat hij het kocht.

Dat schrijft de lokale omroep OPEN Rotterdam, op basis van een onderzoek van de Rotterdamse socialistische jongerenorganisatie Revolutionaire Eenheid. Zij onderzochten de afgelopen maanden vastgoedbezit van Rotterdamse raadsleden. Daaruit blijkt dat vijf raadsleden meer dan één pand bezitten. Narsingh Balwantsingh heeft met 23 adressen de meeste panden.

In het pand in Bloemhof, in bezit van Balwantsingh, woonde een Litouws gezin toen OPEN Rotterdam daar in september een kijkje nam. Ze leefden daar onder erbarmelijke omstandigheden. Op de muren groeide schimmel, het pand stonk, de bewoners hadden last van lekkages. Volgens de bewoners is aan het pand al tientallen jaren geen onderhoud gepleegd.

Zwarte schimmel

De bewoner was radeloos. “Ik weet niet wat ik moet doen. We hebben geen geld om te verhuizen. Ook als ik werk verdien ik niet meer dan 200 euro per week, dat is niet genoeg", zegt de bewoner. Bij een tour laat ze zien hoe de oude geiser zonder behuizing bijna uit elkaar valt van ellende. In de badkamer heeft zich een dikke laag zwarte schimmel op het plafond gevormd die al in de woonkamer te ruiken is.

Balwantsingh bevestigt tegenover OPEN Rotterdam de 23 adressen te bezitten. Hij zegt de panden anderhalf jaar geleden gekocht te hebben en hoopte toen dat de panden leeg zouden zijn zodat hij het kon opknappen. Maar in het huis bleken huurders te wonen en de vergunningen om te verbouwen kreeg hij niet snel rond, zegt hij.

Het Rotterdamse raadslid is mediaondernemer. De panden kocht hij aan als investering voor zijn pensioen, verklaart hij. John Bijl, bestuursrechtdeskundige en directeur van het Periklesinstituut, zegt dat raadsleden het bezit van extra vastgoed moeten melden. "De gedragscode van de gemeente is daar duidelijk over."

'Niet verzwegen'

Balwantsingh zegt dat hij zijn bezit niet verzwijgt. "Ik heb het netjes gemeld bij de griffie, maar van ons werd niet verlangd dat op te nemen in het overzicht van nevenfuncties", zegt de sociaaldemocraat.

Met de panden wil Balwantsingh 'iets goeds' doen, beweert hij. "Ik heb het pand aan de Slotboomstraat op kunnen knappen. Dat was eerst een bedrijfspand en daar wonen nu huurders in." Hij zegt de panden voor aankoop bovendien niet te hebben gezien. "Dat gaat via via en wordt extern beheerd."

Het Litouwse stel zou volgens Balwantsingh nu zo'n drie weken geleden vertrokken zijn. "Zij zijn daar via een onderaannemer terecht gekomen. Ik was daar niet van op de hoogte."

'Ik onthou me van stemmen bij botsende belangen'

Bijt het niet met de sociaaldemocratische visie van de Partij van de Arbeid? "Ik probeer altijd binnen de wet te handelen en onderschrijf het partijgedachtegoed", zegt Balwantsingh. "Ik onthou me van stemmen als er botsende belangen zijn."

Hij zegt dat hij bovendien altijd meestemde met het aanscherpen van regels rondom de aankoop van panden. Je zou dat kunnen zien als in de eigen vingers snijden, zegt hij. "Maar goed verhuurderschap is ook belangrijk."

Deel artikel: