Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Aboutaleb vindt kritiek op Qatar terecht, maar hekelt behandeling arbeidsmigranten in Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt het terecht dat Nederlanders kritiek hebben op de status van de mensenrechten in Qatar. Tegelijkertijd vindt de stadsbestuurder dat we onszelf ook in de spiegel moeten aankijken als het gaat om de omstandigheden van arbeidsmigranten in de regio. "We trekken terecht onze mond open over hoe arbeiders daar behandeld worden, maar ik vind dat we dat hier ook moeten doen."

De burgemeester, die zelf ook best wel een voetbalfan is, vindt het WK in Qatar een moeilijke maatschappelijke discussie. "Dat er daar dingen niet naar onze maatstaven lopen, is niet nieuw", zegt de burgemeester. "Dat was voor het evenement ook. Denk aan de positie van de vrouw en homoseksuelen. Hun internationale positie hebben ze min of meer altijd ingezet op olie. Ik zou dan ook bijna zeggen: What's new?"

Toch vindt Aboutaleb het lastig om het voortdurend over Qatar en de mensenrechten te hebben tijdens een voetbaltoernooi. "In Dubai hebben ze de World Expo gehad, dat is niet heel anders dan Qatar", reageert de burgemeester. Toch laaide een discussie zoals deze daarover niet op. "Bij die World Expo ben ik met een aantal ministers en de koning geweest, dus ik vind dat een beetje lastig."

Daarnaast wil geen enkel land in het westen het WK organiseren. "Omdat we het hier te duur vinden. Dan zie je dat dit soort landen in dat gat springt." Tegelijkertijd heeft Qatar hun eigen standaarden en hun eigen wetten. Volgens Aboutaleb moeten betogers dan ook niet verbaasd zijn als ze daar niet kunnen demonstreren. "Als je toelaat als wereldgemeenschap dat Qatar zo'n evenement krijgt, dan krijg je dit fenomeen er ook bij."

Omstandigheden arbeidsmigranten in Nederland

Hoewel de burgemeester de kritiek als het gaat om de posities van minderheden, vrouwen en arbeiders terecht vindt, veroordeelt de stadsbestuurder hoe Nederland de arbeidsmigranten behandelt. "Als wij, overigens terecht, onze mond opentrekken over hoe arbeiders daar behandeld worden, vind ik dat we dat hier ook moeten doen. Ik ben vandaag naar een locatie van een arbeidsmigrant geweest. Ze werken voor een hongerloontje, doen onze zware klussen en waar ik ben geweest, dat was een zwijnenstal. Mijn maag draaide om, dat gebeurt hier bij mij in Rotterdam. Af en toe moet je een spiegel voorhouden."

'Verzonnen proces-verbaal agenten is incident'

Kritiek van de burgemeester is er ook op het proces-verbaal dat twee agenten uit hun duim zogen. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag was Aboutaleb ziedend en noemde hij de zaak 'ernstig' en 'onverteerbaar'. Wel gaat het volgens hem om een incident gaat. "We hebben over het algemeen een heel goed politieapparaat in Rotterdam", zegt de burgemeester. "Dan gebeuren er soms dingen die het hele debat weer op laten laaien en moet je van meet af aan weer aan beginnen." Volstrekt onnodig, vindt Aboutaleb. "Ik sluit me daarom aan bij het oordeel van de rechter. Die zei dat het een ernstig feit is en ik kan dat niet anders duiden."

Dat een groep het vertrouwen in de politie heeft verloren, vindt Aboutaleb onterecht. "Ik heb in de gemeenteraad gezegd dat de politie met 3, 4, 5-0 achter staat, maar ik zou ook willen zeggen: blijf de nuance zien. Dagelijks worden er tientallen tot honderden aanhoudingen verricht en ik vind het jammer dat een incident de beeldvorming aantast. Dat camoufleert het goede werk dat er dagelijks verricht wordt."

Deel artikel: