Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Chinese overheid runt illegaal een politiebureau in Rotterdam

Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet onderzoek naar illegale Chinese politieposten in Rotterdam en Amsterdam. Onderzoeksplatform Follow the Money en RTL Nieuws onthulden vandaag dat vanuit het bureau in Rotterdam sinds begin dit jaar gevluchte Chinese dissidenten worden geïntimideerd en lastiggevallen. "Wij willen weten wat daar precies achter de voordeur gebeurt", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Journalist Siem Eikelenboom van Follow the Money en RTL Nieuws worden begin oktober op het spoor gezet van de illegale politiebureaus via een rapport van de internationale organisatie Safeguard Defenders. Daarin zit een lijst van 54 illegale Chinese politiestations wereldwijd.

Portiekwoning in Rotterdam-Noord

Van de 54 politieposten zitten er twee in Nederland: sinds juni 2018 op een onbekend adres in Amsterdam en sinds begin 2022 in een portiekwoning in de Van der Sluysstraat in Rotterdam-Noord. Aan niets is te zien dat daar een kantoor zit. RTL Nieuws heeft aangebeld bij het huis. De journalist trof een zoon van de familie en sprak af dat hij een e-mail zou sturen met vragen voor de vader. Eikelenboom zegt daarover: "Die e-mail is vervolgens nooit beantwoord."

De journalisten vinden al snel veel informatie over de Chinese activiteiten in Nederland. Een tijdschrift dat op de Veluwe wordt gemaakt en elke drie weken hier verschijnt, United Times, blijkt een bron van informatie. "We vonden informatie, namen en mobiele nummers", vertelt Eikelenboom.

Op deze plek aan de Van der Sluysstraat in Rotterdam zou het politiebureau zitten

"Je kon er je paspoort verlengen en visa aanvragen, bijvoorbeeld. En wij hadden zoiets, dat hoort toch thuis bij een ambassade of consulaat." Dat is juist, bevestigt een een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Iedere persoon of instantie die zich bezighoudt met consulaire- of ambassadediensten, moet zijn aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse zaken volgens de regels van de Conventie van Wenen (1961). Eikelenboom: "Dus Buza was vrij duidelijk: 'Dit zijn gewoon illegale politiebureaus'."

Beïnvloeden van Chinese mensen in de gemeentepolitiek en intimidatie van dissidenten

Eikelenboom en zijn RTL-collega spitten door. En vinden meer. Zo blijkt dat Peking in ons land probeert de politiek te beïnvloeden. "Wij lazen in de United Times dat een van de bestuursleden tijdens een bijeenkomst zat te pochen dat hij betrokken was geweest om een Chinese kandidaat op de lijst van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, om die ook echt in de gemeenteraad te krijgen."

Dat is uiteindelijk niet gelukt. Ook dissidenten die naar ons land zijn gevlucht zijn niet veilig voor de lange arm van China. Ze worden actief benaderd vanuit het Rotterdamse bureau. Eikelenboom en zijn collega's spraken met een bekende dissident uit Hong Kong die in 2021 naar Nederland is gevlucht. Hier demonstreert hij geregeld op de Dam in Amsterdam en bij de Chinese ambassade in Den Haag.

Wang vertelt dat hij wordt achtervolgd en bedreigd en dat zijn ouders thuis zouden zijn opgepakt. Ook zijn uit zijn naam valse bommeldingen gedaan. "Wang is hier lastiggevallen door leden van de Chinese overheid en leden van de communistische partij. Wij kunnen zien dat hij gebeld is en appjes heeft ontvangen van een 06-nummer en dat 06-nummer hebben wij kunnen koppelen aan het Rotterdamse overzeese politiebureau," vertelt Eikelenboom.

China ziet het probleem niet

China lijkt zich niet de schamen voor de praktijken en dekt ze ook nauwelijks toe. Tegen een journalist van een Spaanse krant die vragen stelde over het rapport van Safeguard Defenders, laat een Chinese ambtenaar anoniem weten dat hij totaal geen kwaad ziet in de politieposten. "Onze verhoudingen met Europese landen verlopen moeizaam, zij zijn terughoudend met het uitleveren van mensen naar China. Ik zie niet wat het probleem is als wij criminelen aansporen om zich voor justitie in China te verantwoorden."

Meldpunt Buitenlandse intimidatie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt de kwestie hoog op. China heeft geen enkele bevoegdheid om zich op Nederlandse bodem met de 'opsporing' van – in Chinese ogen – criminelen bezig te houden. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het rapport van Safeguard Defenders bekend is bij alle instanties en dat het serieus genomen wordt. Ze kan niet ingaan op vragen welke stappen de Nederlandse overheid eventueel gaat ondernemen.

"We hebben sinds 2018 een strategie voor de aanpak van ongewenste buitenlandse inmenging. Daarmee proberen we de weerbaarheid van migrantengroepen in Nederland te vergroten en nemen we waar nodig bestuurlijke, strafrechtelijke of diplomatieke maatregelen. En we overwegen een meldpunt Buitenlandse intimidaties in te stellen."

Aangifte

Migranten en vluchtelingen die lastiggevallen worden en zich bedreigd voelen of informatie hebben over intimidatiepogingen moeten daarvan aangifte doen, zegt een woordvoerder van de politie in Rotterdam. "Dat kan ook anoniem."

Deel artikel: