Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Ouderen boos, geen borrel meer bij de bingo en de breiclub: 'Straks is cola ook nog slecht voor ons'

Ze zitten niet stil, de oudere bewoners van flat Nieuw Zernike. Kaartavonden, bingo's, een breiclub; er is meermaals per week wel iets te doen in de recreatieruimte. Daar drinken ze graag een biertje of wijntje bij. Wooncorporatie Woonstad wil het alcoholgebruik van de ouderen aan banden leggen. Ze mogen nog tien keer per jaar aan licht alcoholische drankjes nippen. "We vinden het betuttelend. Volgend jaar komen ze tot de conclusie dat cola slecht voor ons is", zegt Wim Visser, secretaris van de bewonerscommissie.

De mededeling van Woonstad is niet helemaal nieuw. Een jaar of tien geleden speelde het aan banden leggen van alcohol ook al. Die storm ging snel liggen. Maar vorig jaar werden de plannen weer afgestoft. De kwestie haalde de Rotterdamse gemeenteraad. Leefbaar-raadslid Michel van Elck noemde het 'betutteling in het kwadraat'. Toenmalig wethouder Sven de Langen vond dat een borreltje op zijn tijd geen kwaad kan.

"En zo is het", zegt Visser van de bewonerscommissie. "Geregeld lees je een verhaal in de krant over iemand die 100 jaar is geworden. Het geheim? Elke dag een borreltje. De meeste mensen die bij ons in de recreatieruimte komen zijn 70 jaar of ouder. Denk je dat het nu nog helpt om te stoppen met drinken?"

Huurbaas Woonstad legt uit een maatschappelijke trend te volgen om bewuster om te gaan met alcohol. "Dat betekent dat het schenken van alcohol in alle recreatieruimten van Woonstad Rotterdam een uitzondering moet zijn en geen regel. Ons voorstel aan de bewonerscommissie is dat er tien keer per jaar een vergunning kan worden aangevraagd voor bijzondere gelegenheden", zegt de woordvoerder van de corporatie.

'We gieten de mensen niet vol'

De handen bij de bewonerscommissie gaan bij de woorden van Woonstad niet op elkaar. In de flat is elke maandag een kaartavond. "Dat is om de mensen uit hun isolement te halen. Dat de ouderen anderen zien en een praatje maken. Het kaarten is voor velen bijzaak. De drank ook. Dat hoort bij gezelligheid. En we gieten de mensen niet vol. Ze krijgen twee of drie consumpties, dat is het. Niemand gaat hier dronken weg," legt Visser strijdbaar uit. De andere leden van de commissie knikken instemmend.

De kaartavond trekt zo'n veertig deelnemers. Elke woensdag komt de breiclub bijeen. Wim Visser: "Dat is een gezellig kakelhok. En geregeld nemen de dames dan een advocaatje met slagroom. En ook hier geldt: mensen kijken uit naar zo'n bijeenkomst om elkaar te ontmoeten. En dan nog: denk je dat als de mensen niets in de recreatieruimte mogen nemen ze thuis ook niets pakken?"

Winst wordt gebruikt voor sociale doelen

En dan is er nog de tweewekelijkse bingo. Ook daar komen zo'n veertig ouderen op af. Die nemen af en toe een drankje. "Het is echt niet zo dat iedereen drinkt. Er zijn ook mensen die gewoon een sinas of een cola nemen. De bescheiden winst die we maken wordt gebruikt voor sociale doelen. Soms wordt het gebruikt voor een hapje. Binnenkort komt hier een koor zingen, dat betalen we ook. En voor corona namen we de mensen mee op een busreis."

De sfeer zit er, zo merken we ook tijdens het bezoek, goed in. Visser: "Deze activiteiten doen we al vijftien tot twintig jaar. Hier zijn nog nooit problemen geweest. Op andere locaties misschien wel, maar daarmee hoeven wij niet te worden vergeleken."

Woonstad krijgt inderdaad wel eens andere signalen. De woordvoerder: "Uit verschillende gebouwen met recreatieruimten horen wij van huurders dat zij het minder prettig vinden wanneer andere bewoners alcohol drinken. Ook daar willen we rekening mee houden: iedereen moet zich welkom voelen in de recreatieruimten."

'Houden onze poot stijf'

De vraag is of het akkefietje tot een goede oplossing komt. De bewonerscommissie Nieuw Zernike lijkt een beetje op het Gallische dorpje uit Asterix en Obelix, dat als enige nog weerstand biedt tegen de Romeinen. Vorige week heeft de commissie aan Woonstad laten weten de avonden met een biertje en een wijntje te willen voortzetten. "We houden onze poot stijf. We zien het wel."

Woonstad hoopt met de Ommoorders tot gezamenlijke, werkbare afspraken te komen over hoe vaak en wanneer er alcohol geschonken kan worden. "Die afspraken maken we graag op basis van vertrouwen."

Deel artikel: