Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Johan de Boterhammenman moet door prijsstijgingen steeds meer kindermagen vullen: 'Ik doe het graag, maar zit aan mijn grens'

Voor de buitenwereld staat weldoener Johan Muurlink bekend als Johan de Boterhammenman. Zelf vindt hij de term ‘broodvader’ meer toepasselijk. “Zo noemen de kinderen mij.” Houdt hij het nog vol in deze tijd van prijsstijgingen? “Ik geef per dag 40 euro meer uit.”

Het is ochtend in Huis van de Wijk Irene in de wijk Bloemhof, Rotterdam-Zuid. Met chirurgische precisie snijdt Johan tomaatjes in stukjes. Een kaasschaaf gebruikt hij op creatieve wijze als mandoline om een komkommer in schijfjes te veranderen. Daarna smeert hij boter op het brood in zo'n tempo dat het lijkt of het versneld wordt afgespeeld.

Kaas en halal kipfilet erop en klaar is het broodje. “We doen ongeveer vierhonderd boterhammen per dag en dat worden er alleen maar meer.”

Beter presteren door te eten

Het is de harde realiteit: de prijzen van levensmiddelen stijgen. Johan rekent uit dat hij per dag 40 euro meer uitgeeft dan voorheen. “Prijzen vliegen omhoog. Je uitkering of loon niet. Dan moet je keuzes maken als gezin. Een kind gaat dan zonder eten naar school. Dat doet mij pijn en verdriet. Een kind moet gewoon een gevulde maag hebben, daardoor leert en presteert hij beter.”

Johan de Boterhammenman moet door de inflatie steeds meer lege kindermagen vullen: “Ik doe het graag maar zit op mijn grens”

Het is de week dat de scholen weer beginnen. Voor Johan betekent dat een tandje erbij omdat er weer twee scholen extra zich hebben gemeld. Hij bedient inmiddels dertien scholen. In zijn eentje, terwijl hij lichamelijke klachten heeft. Kan hij de vraag nog wel aan? “Nee, eigenlijk niet. Ik heb de belofte om het brood voor 10:00 uur ’s ochtends af te leveren. Dat lukt me niet meer. Bij sommige scholen kom ik na de eerste pauze.”

Een kind gaat dan zonder eten naar school. Dat doet mij pijn en verdriet.

Johan de Boterhammenman

Dat betekent dus dat sommige kinderen pas om 12:30 uur de eerste boterham op hebben. Een onacceptabel scenario voor Johan. “Dat wil ik eigenlijk niet. Kinderen moeten met een gevulde maag in de klas zitten. Ik heb daarom vrijwilligers nodig die mij een paar uurtjes per dag helpen met smeren en bezorgen.”

Voorheen had Johan alleen scholen in Rotterdam-Zuid. Maar door een toename van aanmeldingen heeft hij ook scholen aan de andere kant van de Nieuwe Maas. “Het is niet meer aan te rijden in je eentje.”

Ergste week in vijf jaar

Ruim vijf jaar smeert Johan nu boterhammen. De tijd heeft een stempel gedrukt op zijn gezondheid: hij heeft veel lichamelijke problemen en is ongeveer 25 kilo afgevallen. Toch weet hij van geen ophouden. Ook liep hij corona op en moest een week verplicht thuiszitten. “Dat was de ergste week in vijf jaar. Dan kregen de kinderen een week geen brood omdat ik geen vervanger had. Ik ben vaak over het randje gegaan terwijl ik ziek was. Daar betaal ik nu de rekening voor. Daarom wil ik meer uit handen geven.”

Ik ben vaak over het randje gegaan terwijl ik ziek was. Daar betaal ik nu de rekening voor

Johan de Boterhammenman

Donkere maar realistische toekomst

Zijn missie is dat geen kind met een lege maag op school zit. Is dat een taak die ooit volbracht kan zijn? Johan schetst een donker maar realistisch toekomstbeeld. “Armoede zal nooit verdwijnen.” Daartegenover oppert hij wel een oplossing. “Samen kunnen we armoede wel aanpakken en verminderen en dat is mijn doel. Ik wil dat in Nederland geen kind meer is met honger in de klas.“

Denkt Johan er wel eens over na om het stokje over te geven? “Nee”, zegt hij resoluut. “Het is mijn kindje. Ik doe dit graag maar zit al over mijn grens. Ik heb gesprekken met drie andere scholen. Die ga ik niet weigeren. Dat zou in totaal zestien scholen zijn. Wel zou ik meer willen samenwerken en uit handen geven door gezondheidsproblemen. Daarom heb ik vrijwilligers nodig met het hart op de juiste plaats. Een kind met honger in de klas hoort gewoon niet.”

Wil jij Johan helpen? Mail hem dan op het mailadres Johanmuurlink@live.nl

Deel artikel: