Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Kunst & Complex heeft nieuwe eigenaar; kunstenaars mogen blijven

Kunst & Complex wordt verkocht aan Team Crossing Keileweg. De kunstenaars die nu nog een plek hebben in de voormalige fabriek in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) mogen daar blijven. De nieuwe kopers willen een plek creëren voor innovatieve ondernemers en makers op het gebied van kunst, muziek, techniek en horeca.

Het complex is 6650 vierkante meter groot en bestaat uit twee gebouwen die worden gerenoveerd en uitgebreid. De uitstraling blijft industrieel. Er komt een dak dat voor publiek toegankelijk is. En er zijn plannen voor een 'makerstage': een plek op het centrale openbare plein met een grote tribunetrap. Dit moet het podium worden voor evenementen en exposities van de kunstenaars en makers van het complex.

De gemeente Rotterdam was tot tot nu toe eigenaar van de voormalige fabriek aan de Keileweg 26-28. Het plan van het consortium is na een openbare verkoopprocedure als beste uit de bus gekomen, omdat het aansluit bij de ontwikkeling van M4H.

Mooie mix van ondernemen en cultuur

De kwaliteit van de toekomstige ontwikkeling woog zwaarder dan de koopprijs, aldus wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). "We werken aan een nieuw type stadswijk, waar wonen en werken worden gemengd. Dit nieuwe initiatief met een mooie mix van ondernemen en cultuur bindt toekomstige bewoners aan het gebied."

De winnende partij wil veertig mensen met een arbeidsbeperking structureel een werkplek bieden. Het kunstenaarscollectief van Kunst & Complex behoudt hun werkruimte en wordt onderdeel van het nieuwe plan. Roel Willemse van Team Crossing Keileweg: "We hebben samen met de huidige exploitanten een plan gemaakt en wilden een duurzaam bruisende plek binnen M4H worden."

In het complex huisvestte ooit de Hollandsche Maatschappij voor Gecondenseerde Melk en later de Hollandsche Kleefmachinefabriek. De fabriek stamt uit 1916.

Deel artikel: