Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

Tunnel voor dieren op Schouwen-Duiveland: 'Iedereen mag erdoor, behalve de mens'

Herten, pony's, koeien, egels, padden of marters hoeven niet meer de drukke Kloosterweg bij Burgh-Haamstede over te steken, maar kunnen door een speciaal voor hen gebouwde tunnel. De zogenaamde ecotunnel is twee meter hoog, twee meter breed en 25 meter lang.

Boswachters Ronald Broos en Marijke Lieman bij de ecotunnel

De Kloosterweg is een barrière voor veel dieren die van het ene naar het andere natuurgebied op Schouwen-Duiveland willen. De ecotunnel is de zesde in onze provincie. Al is dit wel een van de grotere.

Opdrachtgever voor de ecotunnel is de Provincie Zeeland. De tunnel heeft een half miljoen euro gekost, vertelt Joera de Moree. "Wij hebben een budget voor natuurherstelprojecten. Het is de verantwoordelijkheid van de provincie om bepaalde soorten in stand te houden. Door deze tunnel hopen we dat minder dieren worden aangereden."

De ecotunnel loopt onder de Kloosterweg door

Staatsbosbeheer krijgt het beheer over de tunnel en gaat ook bijhouden welke dieren er gebruik van maken, zegt boswachter Marijke Lieman. "In het zand vind je sporen en keuteltjes. We weten dat het even tijd kost voordat de dieren de ecotunnel vinden, maar als dat eenmaal zo is, dan nemen ze hem."

Hoewel niet al te lange mensen door de tunnel zouden kunnen, is dat zeker niet de bedoeling. "De aanliggende natuurgebieden zijn afgesloten voor bezoekers omdat daar hele kwetsbare dieren wonen. Mensen moeten gewoon de weg oversteken."

De spleten in de muren zijn voor vleermuizen

De ecotunnel is voorzien van natuurlicht, vertelt de boswachter. "Overdag staat het licht aan en 's nachts uit. Dat is voornamelijk voor de vleermuizen. In de muren van de tunnel zitten ook openingen waar ze in kunnen kruipen en overwinteren."

Gras zaaien en rasters plaatsen

De tunnel is zo goed als af, alleen de omgeving wordt nog aangepakt. Zo wordt er nog gras ingezaaid en worden rasters geplaatst waardoor de dieren worden 'gedwongen' om de tunnel te nemen. De verwachting is dat de dieren over een paar maanden de ondergrondse doorgang weten te vinden.

Deel artikel: