'Als er niks aan de hand is, geef dan die cijfers', zorgen om landbouwgronden rondom Waterdunen
Boeren rondom natuurgebied Waterdunen zijn ongerust over de mogelijke verzilting van hun landbouwgronden. Sinds vijf jaar wordt er mondjesmaat zout water uit de Westerschelde in het natuurgebied Waterdunen gelaten met eb en vloed. Rondom het gebied heeft de provincie Zeeland zogenaamde peilbuizen geplaatst om dat te meten.
De provincie kan met deze peilbuizen meten of er te veel zout water uit het natuurgebied richting de aangrenzende landbouwgronden gaat. Maar de provincie wil de meetresultaten van deze peilbuizen voorlopig niet openbaar maken en wil zelfs gaan stoppen met de metingen.
'Toekomst van mijn bedrijf'
"We zijn erg benieuwd naar de zoutgehaltes hier in de polder", zegt boer Jean-Luc Govaert, wiens landbouwgrond grenst aan natuurgebied Waterdunen. "Misschien is er niets aan de hand, maar de provincie wil ons de cijfers niet geven, dan denk je toch dat ze iets achterhouden. Dit gaat wel over de toekomst van mijn bedrijf, dus wil ik dit graag weten."
Veel onrust onder boeren
De land- en tuinbouworganisatie ZLTO weet dat meer boeren zich ongerust maken over het effect van het plan Waterdunen. "Vooral het effect op de lange termijn en wat dit doet met de beschikbaarheid van zoetwater", aldus Maarten van Hal, bestuurslid van de ZLTO.
De ZLTO is altijd tegen de realisatie van het plan Waterdunen geweest, vooral vanwege de angst dat zout kwelwater terecht zou gaan komen in het grondwater van akkerbouwers. De afspraak die toen is gemaakt met de provincie Zeeland is om peilbuizen in de grond te plaatsen om de situatie in de gaten te houden. Uit deze peilbuizen komen zoutmetingen naar boven, die iets kunnen vertellen over hoe ver het zoute water oprukt. De provincie wil die cijfers pas volgend jaar bekendmaken en overweegt om met de metingen te stoppen.
Cijfers moeten openbaar
Maarten van Hal: "We hameren er echt op dat de provincie deze cijfers zo snel mogelijk openbaar maakt. Daarnaast mag de provincie echt niet stoppen nu met de metingen. Ze zeggen dat als er niks aan de hand is, ze gaan stoppen met meten. Maar verzilting is een proces van vele jaren, dus de provincie mag hier wat ons betreft niet mee stoppen."
Er zijn ook zorgen over de zoetwaterbel bij Groede die in 2012 is ontdekt. Tijdens de extreem warme en vooral droge zomers maken de boeren daar dankbaar gebruik van het zoet water in de bel om de gewassen mee te besproeien.
Groot probleem
"Door klimaatverandering zullen we deze zoetwaterbel de komende jaren steeds vaker moeten aanspreken om ervoor te zorgen dat de gewassen niet doodgaan van de droogte", zegt boer Jean-Luc Govaert. "Als straks deze waterbel zout wordt door het kwelwater uit Waterdunen hebben we een groot probleem hier."
CDA-Statenlid Cas Vesseur heeft inmiddels vragen gesteld aan het provinciebestuur: "We hebben steun voor deze vragen van VVD, SGP en BBB om die meetgegevens openbaar te maken." De gedeputeerde die over de zaak gaat, zegt dat er niks aan de hand is op het gebied van verzilting, maar wil desondanks de cijfers niet openbaar maken. "Als er niks aan de hand is, geef dan die cijfers", is de reactie van Vesseur.
Reactie provincie
Het provinciebestuur laat ons in een reactie weten: "Op dit moment zijn de gegevens van de individuele perceeleigenaren waar metingen plaatsvinden niet openbaar. Met de individuele perceeleigenaren is dit bij aanvang van de monitoring afgesproken. Tot eind september dit jaar wordt gemeten om een representatieve meetreeks te hebben. We kunnen op basis van het totaal van de individuele meetpunten tot 2022 tussentijds concluderen dat er geen veranderingen in het zoet-zout grensvlak zijn opgetreden."