Filmstudio in Clinge is 'subtiele middelvinger naar de Randstad'
Zeeuws-Vlaanderen heeft er sinds kort er een nieuw dorp bij: Bruutsterdam. Geen echt dorp, maar een filmdorp in Clinge waar een volledige film van a tot z onder één dak gemaakt kan worden. De Zeeuwse filmmakers Rutger-Jan Cleiren en Kasper Mols hebben met de bouw van Bruutsterdam hun droom verwezenlijkt.
Filmmakers vinden in Bruutsterdam alles wat ze nodig hebben voor hun productie, aldus Cleiren. "Er zijn decors aanwezig of kunnen ter plekke gebouwd worden in de werkplaats, er is een studio waar gefilmd kan worden, er kan audio worden opgenomen, het materiaal kan gemonteerd worden en het eindresultaat kan worden vertoond in een echte filmzaal. In de studio van Bruutsterdam kan de hele wereld worden nagebouwd en zijn de modernste faciliteiten aanwezig. En alles zit dus onder één dak en dat vind je nergens in de Benelux."
We willen dat hier allemaal brute dingen gaan gebeuren."
Oude textielfabriek
Bruutsterdam is gebouwd in de oude Clitex-fabriek in Clinge, waar tussen 1934 en 1985 stoffen werden geweven voor de kledingindustrie. "Er was niets. Het was een lege fabriekshal en we hebben dus alles moeten bouwen. We voelden ons zo nu en dan ook meer een bouwvakker dan filmmaker." Gaandeweg de bouw opstond het idee om alle faciliteiten te gaan delen. "We werken graag samen met mensen en kunnen op deze manier wellicht de Zeeuwse filmindustrie naar een hoger plan tillen", aldus Mols.
Dat ze zich in Clinge hebben gevestigd en voor de naam Bruutsterdam hebben gekozen was een bewuste keuze. "Het is een subtiele middelvinger die wij opsteken naar iedereen die ons in de afgelopen jaren het advies heeft gegeven om naar Amsterdam te verhuizen. Want ergens anders kun je geen film maken. Nou, dat hebben we dus iets te vaak moeten aanhoren en vandaar dat we juist voor deze 'brute' plek hebben gekozen", aldus Mols.
"We hopen een onafhankelijke plek te hebben gemaakt voor alle buitenbeentjes in de filmindustrie, die hier terecht kunnen om te laten zien dat je niet naar de grote stad hoeft, maar zelf de grote stad kan creëren. We willen Vaticaanstad zijn voor filmmakers en dat hier allemaal brute dingen gaan gebeuren."
Richten ons ook op educatie
Naast dat ze hopen dat filmmakers uit de Benelux gebruik gaan maken van alle faciliteiten in Bruutsterdam, richten ze zich ook op educatie. Cleiren: "We geven regelmatig workshops, geven rondleidingen aan basis- en middelbare scholen en begeleiden stagiaires. Met als enig doel om de interesse in film aan te wakkeren. En we merken al een beetje dat dit werkt. We krijgen namelijk steeds meer positieve respons."
Het is de bedoeling dat er in de nabije toekomst een stichting in het leven wordt geroepen om jonge filmmakers die bij Bruutsterdam aankloppen te helpen bij het realiseren van hun ideeën of plannen. "We willen van iedere grote externe opdracht die hier plaatsvindt een percentage opzij zetten. De stichting beoordeelt het plan en kan dus besluiten om het te bekostigen. Daarnaast mogen ze gebruik maken van alle faciliteiten en krijgen ze ook een stukje begeleiding", aldus Cleiren.
CineZee is enthousiast
CineZee, het Zeeuws platform voor filmmakers is erg blij met dit initiatief. Volgens Perry Mulder is het een meerwaarde voor de Zeeuwse filmindustrie. "Vooral op het gebied van het faciliteren van professionele apparatuur kunnen ze voor Zeeland iets gaan betekenen. Daarnaast hebben ze een studio waar zowel kleine als grote producties gedraaid kunnen worden. Ook op het gebied van nabewerking zijn ze de enige in Zeeland." De Zeeuwse filmindustrie zit volgens Mulder de laatste jaren in de lift, maar er moet nog wel veel gebeuren om te kunnen concurreren met de Randstad.