Zeeland zonder Oosterscheldekering? Nieuw plan moet ons klaarstomen voor klimaatverandering
De Oosterscheldekering zou moeten worden afgebroken. Dat staat in een plan dat werd ingediend voor de EO Weijersprijsvraag. Kustecoloog Jim van Belzen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) schreef mee aan het plan om Zeeland klaar te maken voor klimaatverandering.
Vijf teams hebben zich gebogen over de vraag hoe we ons landschap klaar kunnen stomen voor de toekomst waarbij klimaatverandering en stikstofreductie belangrijke thema's zijn. Een van de teams heeft een plan voor Zeeland ingediend met de titel 'Een ontdekkingsreis naar Nieuw-Zeeland'.
Volgens Van Belzen is de kern van het plan dat de natuurlijke processen terugkomen in Zeeland, om het gebied klaar te maken voor de zeespiegelstijging en de klimaatverandering. "We hebben nu dammen en dijken, maar dat betekent dat het land niet meer mee kan bewegen met de zee. Als je een stap terug neemt, en de zee terug laat komen, kan het land opslibben." Volgens Van Belzen is het een natuurlijke manier om een veilige omgeving te maken.
Afbreken Oosterscheldekering
Eén van de manieren waarop dit mogelijk is, is het weghalen van de Oosterscheldekering. "Als je kijkt hoe dit nu functioneert, komt er nu onvoldoende zand en slib het gebied in. En dan zakt de grond naar beneden. Dan moet je strand opspuiten om te zorgen dat het land toch veilig blijft." De oplossing voor dit probleem is volgens Van Belzen dan ook om de natuurlijk getijde terug te brengen.
Dat levert in de eerste instantie wel negatieve reacties op, omdat de Oosterscheldekering is aangelegd voor de bescherming van Zeeland. Maar volgens de kustecoloog wordt het gebied juist veiliger als de natuur zijn gang kan gaan. "Achter een dijk zakt de grond zo'n twee millimeter per jaar, maar de zeespiegel stijgt met drie millimeter. Dat verschil kun je tijdelijk wel opvangen, met dijken, maar de natuur zijn werk laten gaan, is op de langere termijn beter."
Plannen die de EO Weijersprijsvraag eerder hebben gewonnen, zijn in het verleden ook uitgevoerd, zoals de Markerwadden en Ruimte voor de rivier.