Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

'Klimaatafspraken met Dow en Yara schieten niet op'

Kunstmestfabriek Yara en chemiebedrijf Dow hebben nog steeds geen definitieve klimaatafspraken gemaakt met het kabinet. Ook bij de achttien andere grootste CO2-vervuilers van Nederland ontbreken die nog, meldt NU.nl. Het kabinet wilde de onderhandelingen dit jaar afronden, maar het blijft bij een handvol intentieverklaringen, waaronder een met Dow. De twintig grootste vervuilers zijn samen goed voor bijna een derde van de Nederlandse CO2-uitstoot.

Dow bij Terneuzen

Door afspraken te maken met de grootste vervuilers wil minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat grote stappen maken. Om bedrijven zover te krijgen minder CO2 uit te stoten, wil ze helpen met het aanleggen van infrastructuur om duurzamer te werken en heeft ze een met miljarden gevulde subsidiepot beschikbaar. Maar ondanks de hulp en de miljarden, zijn er met nog geen enkel bedrijf definitieve afspraken gemaakt.

Verder dan intentieverklaringen met een handvol bedrijven is het ministerie niet gekomen. Een van de bedrijven waarmee een verklaring is ondertekend is Dow Chemical in Terneuzen.

Intenties, geen harde afspraken

Eind vorig jaar maakte de chemiereus bekend om voor 2030 1,7 megaton minder CO2 uit te stoten. Deze vermindering staat gelijk aan landelijk acht procent minder CO2-uitstoot. Bij Nieuwsuur zei topman Anton van Beek in februari dat hij uiterlijk in juni de intentieverklaring wilde omzetten naar definitieve afspraken, maar dat is niet gelukt. Bij NU.nl wil een woordvoerder van het bedrijf niet verder ingaan op de planning.

Een andere grote vervuiler is kunstmestfabriek Yara. Dit bedrijf heeft nog geen intentieverklaring ondertekend met het kabinet. Eerder dit jaar liet het bedrijf weten dat ze uiterlijk in maart een verklaring wilde ondertekenen, maar dat is niet gelukt. Vorig jaar maakte het bedrijf wel bekend dat het de uitstoot in Sluiskil met 85 tot 90 procent wil reduceren. Internationaal heeft het bedrijf plannen om CO2-uitstoot ondergronds op te slaan, onder andere die van de fabriek in Sluiskil.

Hoge verwachtingen waterstof

Daarnaast willen Dow, Yara en Zeeland Refinery overstappen op waterstof, zodat ze minder gas nodig hebben voor hun productieproces. De bedrijven willen, samen met Arcelor Mittal in Zelzate, een groot waterstofnetwerk aanleggen. De waterstof zou gemaakt moeten worden met behulp van windenergie.

Het Deense energiebedrijf Ørsted heeft eind vorig jaar ongeveer honderd miljoen euro subsidie van het Rijk gekregen voor de bouw van een waterstoffabriek in Vlissingen. Ook wordt er in samenwerking met North Sea Port en de Gasunie gewerkt aan de aanleg van een waterstofnetwerk in Zeeland, dat moet in 2027 klaar zijn.

Deel artikel: