Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

COVRA brengt ophaalplekken radioactief afval in kaart: 75 in Zeeland, ruim 2.000 in heel Nederland

Wie denkt dat de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) alleen afval van de kerncentrale en ziekenhuizen verwerkt heeft het mis. En omdat het bedrijf steeds vaker vragen krijgt over waar dat radioactief afval allemaal vandaan komt is er een kaart gemaakt. Daarop kun je zien waar het de afgelopen 40 jaar allemaal opgehaald is. Het gaat om 75 plekken in Zeeland en ruim 2.000 in het hele land.

Met dit kaartje laat COVRA zien op welke plekken het bedrijf allemaal radioactief afval heeft opgehaald

"Het plaatje laat alle plekken zien waar we ooit in ons bestaan radioactief afval hebben opgehaald, dus vanaf 1982.", legt adjunct-directeur Ewoud Verhoef uit. "We krijgen heel vaak vragen over waar het vandaan komt. Mensen willen weten of het ook uit hun buurt komt. Nou het kaartje laat zien dat we door heel Nederland wel radioactief afval hebben opgehaald."

Beluister hier het gesprek met adjunct-directeur Ewoud Verhoef van COVRA:

Op de kaart staan dus veel meer plekken dan de meeste mensen denken. "In Nederland zijn zo'n duizend bedrijven die met radioactieve stoffen mogen werken", weet Verhoef. "Dat is heel divers. Van onderzoeksinstellingen tot industrie, maar bijvoorbeeld ook weg- en wegenbouw waar radioactieve bronnen worden ingezet om de kwaliteit van het asfalt te controleren. En al het afval wat die bedrijven overhouden moet hier naar COVRA komen."

Nu de discussie over de mogelijk komst van twee extra kerncentrales naar Borssele volop bezig is, merkt COVRA dat er ook steeds meer vragen komen. Verhoef ziet de kaart dan ook als een manier om het gesprek aan te gaan met mensen. "Je wilt toch weten wat het precies inhoudt. Het is voor de meeste mensen een ver-van-mijn-bedshow, maar ze zijn wel nieuwsgierig wat het radioactief afval precies is en waar het vandaan komt."

Adjunct-directeur Ewoud Verhoef van COVRA

Verhoef hoopt met de kaart van COVRA meer duidelijkheid te verschaffen, al wordt niet vermeld van welke bedrijven het afval afkomstig is. Alleen de plekken staan er op. Wie nog meer informatie wil, kan een rondleiding bij de COVRA krijgen. "Dat doen we zeer regelmatig", aldus Verhoef. "Er komen jaarlijks zo'n 2.500 mensen bij ons kijken."

Deel artikel: