Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

Theatervoorstelling vertelt verhaal over mensenhandel op Abdijplein in Middelburg

We schrijven het jaar 1596. Een groep van 130 Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen komt per schip aan in Middelburg. Ze worden op 18 november tentoongesteld op het Abdijplein. Het zijn gedoopte christenen en daarom zouden zij in vrijheid mogen leven, maar twee weken later wordt de groep alsnog tot handelswaar gereduceerd. Na zes maanden worden zij opnieuw ingescheept en uiteindelijk verkocht in West-Indië. Daarover gaat de theatervoorstelling 'Returning the Gaze' die deze week te zien is op en rondom het Abdijplein in Middelburg.

De slavernijvoorstelling op het Abdijplein in Middelburg

Returning The Gaze, een locatievoorstelling van Sites of Memory heeft al gespeeld in Haarlem en Amsterdam, nu is Middelburg aan de beurt. In elke stad wordt een ander verhaal verbeeld. In Middelburg is dat de komst van het schip met Afrikaanse slaven in 1596 naar Middelburg.

Tentoongesteld op het Abdijplein

Stel je voor dat je wordt ontvoerd uit je land, wordt geboeid en wordt opgesloten in een schip om maanden later in een ijskoud land op een plein te worden neergezet, zodat mensen je kunnen bekijken. Performer en muzikant Shishani kan zich dat ellendige gevoel levendig voorstellen. Ze speelt verschillende rollen in de voorstelling: een tot slaafgemaakte vrouw, maar ook de nazaat die verhaal komt halen.

Performer Shishaani vertelt over de voorstelling

"Je kunt het verhaal lezen en denken: 'oh wat erg', maar het is echt anders als je de emoties voelt, hier op dit Abdijplein, de plek waar de tot slaaf gemaakten stonden en bekeken werden", zegt Shishani. "Ik voel dat we dat met deze groep weten over te brengen".

Portretten zonder gezicht

De voorstelling start in de kruidentuin. Via de kloostergangen wordt het publiek meegevoerd in het verhaal naar het Abdijplein, waar tientallen portretten van mensen zonder gezicht hangen. De voorstelling wil de tot slaaf gemaakten die meer dan 400 jaar geleden op het plein stonden, alsnog een gezicht en daarmee erkenning geven.

Sites of Memory maakt vooral verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. In deze locatievoorstelling worden verhalen afgewisseld met scènes van dans, poëzie en live muziek met teksten in het Nederlands, Engels en Papiamentu.

De voorstelling Returning the Gaze van de stichting Sites of Memory is zaterdag en zondag nog te zien om 13.00 en om 16.00 uur rondom het Abdijcomplex in Middelburg.

Deel artikel: