Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

Tienduizenden giftige filters op het strand: Stichting De Noordzee wil rookvrije stranden

'Het strand is geen asbak.' Dat is de slogan van Stichting De Noordzee die pleit voor een peukenvrij strand. Tijdens de jaarlijkse Beach Cleanup Tour tussen Cadzand en Schiermonnikoog, vonden vrijwilligers vorig jaar schrikbarend veel sigaretten. Ook vandaag, op de eerste dag in Cadzand, is het al de moeite. "Ik heb er al een stuk of honderd."

Vrijwilligers treffen bij de jaarlijkse strandschoonmaak veel peuken aan en pleiten voor een peukenvrij strand

De 80-jarige Leen van Mourik is een van de oudste deelnemers aan de tour, hij doet al voor de vijfde keer mee. "Ik vind het leuk en gezellig, vooral de leiding is leuk die ik af en toe eens kan plagen", zegt hij lachend. Van Mourik schrikt niet meer van het aantal sigaretten dat op het strand ligt. "Ik ben het inmiddels gewend. Ik ruim ook vuil op in ons dorp, daar liggen net als hier honderden peuken. Het is een bodemloze put."

Giftige filters

Hij is een van de 27 deelnemers die vandaag gewapend met grijpers over het strand struinen. Vorig jaar vonden de vrijwilligers zo'n 58.000 sigarettenfilters. "Wat veel mensen niet weten is hoe vervuilend die filters zijn", vertelt Francine Hijmans van Stichting De Noordzee. "Het filter bestaat voor 95 procent uit plastic en er zitten giftige stoffen in. Met een filter kun je bijna duizend liter water vervuilen. Dieren voeren het vaak ook aan hun jong en dat is absoluut niet de bedoeling."

Deelneemster Dineke Melse uit Zierikzee heeft na een uurtje ongeveer tien filters opgepakt. "Ik denk dat het er meer worden. Je ziet ze vaak rechtop in het zand staan. Mensen drukken ze uit in het zand, lekker gemakzuchtig", zegt ze. Een oplossing weet Melse niet zo snel. "De sigaretten nog duurder maken zodat niemand ze meer koopt? En als je rookt doe het dan in je tuin en val verder niemand ermee lastig."

Zevenentwintig vrijwilligers doen mee in Cadzand aan de jaarlijkse Beach Cleanup.

Stichting De Noordzee ziet het liefst overal rookvrije stranden, maar dit is lastig te handhaven. "We zijn daarom een petitie gestart en hopen dat kustgemeentes dan actie ondernemen door peukenvrije zones te creëren", zegt Hijmans. Ze verwacht dat mensen er op den duur aan wennen: "Het wordt een gewoonte, net als in de trein en het café. Als het niet meer mag, doen mensen het niet meer en wijzen ze elkaar er misschien zelfs op terecht."

Deel artikel: