Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

Links tot rechts is het eens: binnenstad Terneuzen moet vrolijke jungle worden

Groen, groener, groenst. Als het aan het huidige gemeentebestuur ligt moet Terneuzen letterlijk van haar grijze imago af. De stad moet in 2030 bruisen met een mix van winkels, horeca en een overdaad aan groen. Van de PvdA hoeft Terneuzen geen tweede Middelburg te worden, maar over één ding is de politiek het eens: "Er moet wat gebeuren."

Tekening van de binnenstad van Terneuzen in 2030

Want al jaren is de binnenstad de oorzaak dat een bepaalde beeldvorming heerst. Dat erkent ook fractievoorzitter Jos van Ginneken van coalitiepartij CDA in Terneuzen. "Mensen hebben het idee nodig dat de gemeente ook aan hen denkt en dat zie ik in dit plan wel terug. En daarmee is het ook het antwoord op het gesomber over de leegstand en de uitstraling van de binnenstad."

Dat onderschrijft ook Laszlo van der Voorde. Hij is fractievoorzitter van de PvdA in de oppositie. "Je maakt er geen tweede Middelburg van maar dat hoeft ook niet. Mensen komen hier graag werken maar niet wonen, dus dat moet anders en ik denk dat dit plan ervoor zorgt dat dit een aantrekkelijke woonlocatie wordt."

In eigenlijk de hele oppositie is weinig kritiek te vinden op het plan. En dat is bijzonder omdat normaliter er vanuit de oppositie kritisch naar grootse plannen zoals deze gekeken wordt. Fractievoorzitter Paula Stoker van Terneuzen Sterk zit met haar partij ook in de oppositie, maar vindt het niet vreemd dat er aan algehele positieve sfeer heerst. "Dit is waar alle mensen al jaren op zitten te wachten. En dit is langs alle kanten opgehaald, ook bij de politieke partijen. Ik herken ook echt onze input in het plan."

Wat goed is voor Terneuzen

Volgens haar zie je daardoor dat bij het maken van het plan men "zorgvuldig" te werk is gegaan. "En er is echt gekeken wat is er nou goed voor Terneuzen," aldus Stoker. PVV-raadslid Ina Zandman van de grootste oppositiepartij is het daarmee eens. "Want zoals het nu gaat kan het niet verder. De ondernemer moet kunnen ondernemen en dat is nu niet mogelijk."

Er zullen keuzes gemaakt moeten worden!

wethouder Frank van Hulle (TOP/Gemeentebelangen)

Hoewel de geluiden van links tot rechts positief zijn, kraakt de SGP in de oppositie nog een kritische noot. Want hoewel zij ook vinden dat er nu echt iets moet gebeuren, wijst de partij er ook op dat er meer aan de hand is dan alleen de Terneuzense binnenstad. "Wij hebben wel een beetje zorgen omdat er nog wat mist: namelijk een inventarisatie van de overige kernen wat daar moet gebeuren. Pas als je dat weet kun je goede keuzes maken," zegt fractievoorzitter Sam Verhelst.

Geld nodig

En dan is er nog het financiële gedeelte want wie gaat wat betalen en wanneer. In het plan wordt gesproken over een bijdrage van de gemeente die in de komende negen jaar tussen de elf en zeventien miljoen euro komt te liggen. Maar daarmee kan het plan niet bekostigd worden. Er is dus ook geld van ondernemers, investeerders en (Europese) subsidies nodig.

Plattegrond van een deel van Terneuzen met daarop de groene rand

Maar dan nog is het de vraag of het lukt om het plan zoals het er nu ligt in negen jaar te realiseren. Wethouder Frank van Hulle wil daarom naar eigen zeggen alvast een 'winstwaarschuwing' afgeven. "Er zullen keuzes gemaakt moeten worden door de nieuwe raad." Want er moet ook nog een compleet nieuw gebouw voor het voortgezet onderwijs uit de grond verrijzen. Kosten? Rond de vijftig miljoen euro. En dan is er ook nog het sociaal domein met onder andere de jeugdzorg waar steeds geld bij moet.

Dat zien de partijen in zowel coalitie als oppositie ook. En ze zijn zich daar ook van bewust. "Onze nieuwe fractie moet eerst kunnen inzien waar het geld naartoe gaat en dan moeten we het gaandeweg gaan bekijken," zegt Zandman van de PVV. Volgens Stoker van Terneuzen Sterk is het goed dat er keuzes gemaakt moeten worden. "Dan kan je handelen naar de geest van die tijd. Je weet namelijk nooit welke dingen er nog op je pad komen. Dus gefaseerd (in negen jaar red.) doen is goed."

Tekening van de binnenstad van Terneuzen in 2030

Wat Van der Voorde van de PvdA betreft is het goed dat de financiële kant van het plan goed in het oog wordt gehouden maar dat het niet de ambitie van het plan in de weg mag staan. "Het is gemeenschapsgeld dat we gaan uitgeven dus daar moet je het ook aan uitgeven. En natuurlijk is het een enorm risico. Maar het kan zo niet langer."

Meteen aan de slag

Daarom is hij het er ook mee eens dat de huidige gemeenteraad nog stemt over dit plan en de nieuwe gemeenteraad er na de verkiezingen mee aan de slag gaat. "Het commitment moet blijvend zijn evenals de middelen. Tegelijkertijd zeg ik: wat kun je nu al doen? Vergroening kun je al snel oppakken en bijvoorbeeld ook gevelsubsidies om zaken op te knappen."

Wethouder Van Hulle is daar ook wel voor te porren maar de aanpak van het plan is volgens hem echt aan de nieuwe raad. Op de vraag of Terneuzen door alle aankleding van groen een vrolijke jungle wordt antwoordt hij: "Het zou wel heel mooi zijn als we dat voor elkaar krijgen."

Deel artikel: