Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Corona-uitbraak in verpleeghuis Amersfoort, bewoners kregen onlangs eerste vaccinatie

Burgemeester Bolsius: "De start van de vaccinatie is licht aan de horizon."

Het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort heeft te maken met een grote corona-uitbraak. Van de 106 bewoners zijn 70 bewoners positief getest. Twee van hen zijn inmiddels overleden.

Het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort

Volgens de overkoepelende organisatie Bestuur Beweging 3.0 valt het aantal besmettingen onder het personeel mee. De continuïteit van de zorg komt daardoor niet in de problemen.

De uitbraak is vorige week begonnen en heeft zich in snel tempo verspreid. Op de gesloten locatie wonen ouderen met dementie of een andere psychogeriatrische aandoening. Velen van hen hebben last van "bewegingsonrust en dwaalgedrag" waardoor het virus zich ook makkelijker kan verspreiden. Daarnaast melden demente bewoners het doorgaans niet als ze lichte symptomen hebben als gevolg van het coronavirus.

'Vreselijk'

Burgemeester Lucas Bolsius noemt de situatie in het Sint Elisabeth 'vreselijk'. "Dit laat zien waarom vaccineren en de maatregelen zo belangrijk zijn. Tegelijkertijd is er licht aan de horizon: want de vaccinatie is van start gegaan."

Twee doden

Twee van de positief geteste bewoners zijn overleden. Volgens een woordvoerder van Beweging 3.0 is het te kort door de bocht om hun overlijdens enkel en alleen te wijten aan de coronabesmetting. Over individuele gevallen worden geen mededelingen gedaan, maar vaak is het zo dat de bewoners te maken hebben met andere medische problemen.

Ontdaan

De organisatie zegt dat alle coronaregels strikt worden nageleefd en dat ze nu alles doen wat mogelijk is om de besmetting zo snel mogelijk in te dammen. De bewoners die geen corona hebben mogen nog altijd (beperkt) bezoek ontvangen. Dat is in lijn met landelijke regels. Evelien Bongers, Raad van Bestuur Beweging 3.0: "Ik spreek namens iedereen binnen Beweging 3.0 als ik zeg dat wij ontdaan zijn door deze uitbraak. Wij leven erg mee met onze bewoners, hun naasten en de medewerkers van onze locatie."

De uitbraak in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis komt op een wrang moment, omdat de bewoners op zaterdag 30 januari hun eerste vaccinatie ontvangen hebben. Na de eerste vaccinatie kan je volgens het RIVM nog wel corona krijgen, omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Pas na de tweede vaccinatie ben je beter beschermd en is de kans om ziek te worden veel kleiner.

Deel artikel: