Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Hoeveel nieuwbouwwoningen kwamen er in jouw gemeente bij?

Vorig jaar zijn in Nederland ruim 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is ruim 3 procent minder dan in 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de provincie Utrecht lag de groei boven het landelijk gemiddelde.

Tussen 2000 en 2009 werden gemiddeld zo'n 76.000 nieuwe woningen per jaar opgeleverd. In de daaropvolgende crisisjaren werd dit niveau bij lange na niet gehaald. De afgelopen jaren werd geleidelijk weer meer nieuwbouw opgeleverd, maar daar is vorig jaar dus een einde aan gekomen. De daling werd al verwacht omdat het aantal vergunningen voor nieuwbouw is teruggelopen.

De totale woningvoorraad groeide met 0,9 procent tot bijna 8 miljoen woningen. In absolute aantallen werden in de provincie Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd, ruim 15.000. Noord-Holland en Noord-Brabant volgen met elk met ruim 10.000 woningen.

Provincie Utrecht

De provincie Utrecht staat op plek vier met 6.440 opgeleverde nieuwbouwhuizen. In de stad Utrecht kwamen er 2.424 nieuwe woningen bij en in Amersfoort 874. Eemnes, Woudenberg en Vijfheerenlanden noteerden relatief de meeste groei in de provincie Utrecht.

De woningvoorraad groeide door nieuwbouw relatief het hardst in Flevoland, met 1,5 procent. Ook in Groningen, Utrecht (1,08 procent), Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland lag de groei boven het landelijk gemiddelde. In Limburg werden naar verhouding veel minder nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

In absolute zin verrezen vorig jaar in Den Haag de meeste nieuwe huizen: ruim 2.800, het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Daarmee kwamen er in in de hofstad meer nieuwbouwhuizen bij dan in heel Limburg, Flevoland, Friesland, Zeeland of Drenthe. Amsterdam laat juist een opvallende daling zien. In de hoofdstad werden slechts tweeduizend huizen bijgebouwd, een daling ten opzichte van 2019.

Oorzaak

Het CBS noemt geen oorzaak voor de daling in 2020. Vorig jaar concludeerden onderzoekers dat de nieuwbouw in 2019 stokte als gevolg van de stikstofmaatregelen van het kabinet. Daarnaast spelen 'lange procedures rond de vergunningaanvraag en de sterk gestegen bouwkosten' volgens hen een rol.

Minister Kajsa Ollongren stelt overigens dat er circa 10.000 woningen meer zijn opgeleverd dan het CBS meldt. Het gaat om transformatiewoningen die ontstaan na een verbouwing van een bestaand pand zoals kantoren, bedrijfspanden en schoolgebouwen. Volgens het ministerie zijn dat ook nieuwe woningen, maar komt het CBS altijd later in het jaar met het aantal transformaties. Dat betekent volgens Ollongren dat er vorig jaar ruim 79.000 woningen zijn gerealiseerd, iets meer dan de jaarlijkse doelstelling van gemiddeld 75.000.

Deel artikel: