Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Wolf op de Utrechtse Heuvelrug blijkt vader: 'Hij veroorzaakt nog steeds probleemsituaties'

De 'alleenstaande wolf' die voor onrust zorgt op de Utrechtse Heuvelrug blijkt de vader van de welpen in het gebied, maakte de provincie Utrecht gisteren bekend. De hoorzitting over de behandeling van het vangen en verdoven van deze wolf is daarom uitgesteld. Wat betekent het dat deze wolf nu vader blijkt te zijn?

Na DNA-onderzoek uit de drollen van welpen die leven op de Utrechtse Heuvelrug blijkt dat de wolf - waarvan lange tijd werd aangenomen dat hij alleenstaand was - hun vader is. Hij leeft dus samen met een wolvin en haar welpen. De Zoogdiervereniging concludeerde eerder juist dat de wolf alleenstaand was, door het gedrag dat hij vertoonde. De wolf zocht honden op en werd veel alleen gezien. "Dit is uitzonderlijk gedrag voor een wolf die een wolvin en welpen heeft."

De Faunabescherming vindt het verontrustend dat de provincie Utrecht terugkomt op hun eerdere constatering. "Kennelijk hebben ze zich gebaseerd op onjuiste veronderstellingen", zegt voorzitter Niko Koffeman. Het feit dat de wolf als vader van welpen onderdeel is van een roedel, is volgens Koffeman extra reden om het dier niet te vangen en te zenderen, iets waar de provincie juist steeds op aanstuurde via de rechter. "Als een roedel wordt verstoord, kan dat juist onveilige situaties veroorzaken."

Advies blijft: niet met kinderen het bos in

Maar er waren geen andere keuzes gemaakt als ze vanaf het begin wisten dat dit een wolf met welpen was, zegt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. De provincie Utrecht blijft dan ook bij het advies voor de Utrechtse Heuvelrug: "Houd uw honden aan de lijn en ga niet met kleine kinderen het bos in."

Dat de wolf toch niet alleenstaand blijkt te zijn, is volgens gedeputeerde Mirjam Sterk "geen fout van de Zoogdiervereniging, maar ze hebben nieuwe informatie". Volgens Sterk heeft het te maken met het feit dat het DNA-onderzoek drie maanden duurt en ze dit dus niet eerder hadden kunnen weten.

Escalatieladder

Dat deze wolf niet alleen blijkt te zijn, betekent niet dat zijn gedrag meer verklaarbaar is. Hij staat dan ook niet lager op de zogenoemde "escalatieladder", zegt La Haye. "Hij veroorzaakt nog steeds probleemsituaties." De wolf waarvan eerder gedacht werd dat het de vader was, is doodgereden op de A28 bij Putten.

Vermoedens

Wolvendeskundige en ecoloog Erwin van Maanen, verbonden aan onderzoeksbureau EcoNatura vroeg zich al langer af of de provincie het wel bij het rechte eind heeft. Hij vond het opmerkelijk dat er een derde wolf in het territorium zou lopen van dat andere paar. "Daarnaast heeft deze wolf, die nu de vader van de welpen blijkt te zijn, een specifiek uiterlijk", zegt Van Maanen.

"Hij heeft weinig tekeningen en een roestkleurige vacht. Ik heb foto's gezien van een wolf met een welp in zijn bek, die leek op deze specifieke wolf." De kans bestaat dat dat de vader van de welp is geweest, zegt Van Maanen. Of er grove fouten zijn gemaakt, dat kan Van Maanen niet zeggen. "Onderzoek kan wel maanden duren en is heel lastig. Want je kan pas echt dingen vaststellen aan de hand van DNA. Dat kost tijd."

Verdergaande maatregelen

"Dat deze wolf de vader is, is nog afwijkender dan we eerst dachten", zegt La Haye van de Zoogdiervereniging. De zorgen worden hierdoor groter en anders, zegt La Haye. "De nieuwe feiten kunnen mogelijk aanleiding zijn om verdergaande maatregelen te treffen tegen deze wolf", zegt de provincie.

De Faunabescherming is blij met het uitstel van de zitting, maar maakt zich zorgen over de uitspraken van de provincie. "Juist nu de wolf niet alleenstaand is, maar onderdeel van een roedel, zijn verdergaande maatregelen een slecht idee. Dat zou leiden tot meer probleemgedrag en schade."

Bezoekers op de Utrechtse Heuvelrug waren nog niet op de hoogte van het feit dat de 'alleenstaande' wolf toch vader blijkt te zijn.

Deel artikel: