Jan bouwde maanden aan Utrecht in LEGO: 'Een hobby waar nerds blij van worden'
Maandenlang bouwde Jan Gunster met zijn broertje aan zijn miniatuurversie van Utrecht in LEGO. Hoeveel blokjes er precies in zitten, weet hij niet. "Ergens tussen de drie- tot achtduizend", schat hij. Klaar is hij nog lang niet: nu het stuk van de Dom tot pak 'm beet de oude Tivoli af is, bouwt hij gestaag door richting de Mariaplaats.
In zijn huis in Utrecht-Oost staat hij te pronken op de eettafel, het 1:400 schaalmodel van zijn eigen stad. Het is lang niet zijn enige LEGO-creatie. Aan de muur hangt De Sterrennacht van Vincent van Gogh in de welbekende bouwsteentjes, op de kast staat een LEGO-wereldbol en de vazen in huize Gunster zijn niet gevuld met geurende bloemen, maar met plastic exemplaren.
"Het is een hobby waar nerds blij van worden", lacht hij. Het bouwen van de maquette is nogal een precisiewerkje. "Het bouwen zelf, natuurlijk, maar vooral: het sorteren van de steentjes in de juiste vormen."
'De stad betekent veel voor mensen'
Het eerste wat mensen doen als ze zijn bouwwerk aanschouwen: controleren of het wel klopt. Minutieus bekijken ze de pandjes. Inderdaad, daar is het café waar ze altijd een biertje dronken in hun studententijd en – inderdaad – dat café bevindt zich schuin tegenover de snackbar waar ze daarna hun vette hap haalden om de kater het hoofd te bieden. "Het laat zien dat deze stad veel voor mensen betekent."
Toen hij begin juli met het project begon, had hij niet verwacht dat hij maanden later nóg bezig zou zijn. "Ik had een paar van deze witte legosteentjes in elkaar gezet en dacht: hé, dat is leuk, dit zijn net grachtenpandjes."
Ik heb de Dom een keer of zeven opnieuw gebouwd voordat -ie goed was
Hij zette de grachtenpandjes aan elkaar. Eén gebouw in het rood spring er tussen al het wit duidelijk uit: het kantoor waar hij werkt – het bedrijf Omdenken aan de Oudegracht. Dat maakte hij als eerst. En toen – eenmaal lekker op dreef – werd het tijd voor het tweede bouwsel, gelijk het belangrijkste: de Domtoren.
Er gingen meerdere versies overheen voordat hij tevreden was met Utrechts' grootste trots. "Ik heb de Dom een keer of zeven opnieuw gebouwd voordat -ie goed was."
Tsja, en als dan eenmaal de toren hebt gebouwd, mag het Domplein natuurlijk ook niet ontbreken. En voor je het weet ben je bezig aan een bouwwerk dat uiteindelijk 1,5 meter bij 1,5 meter gaat worden.
Ruimte in huis
De grootste uitdaging is overigens niet zozeer het bouwen zelf, maar: "De ruimte in huis." Wonen in de binnenstad van Utrecht betekent nu eenmaal vaak dat je wat minder groot woont. "Dat is de prijs die je betaalt om 15 minuten lopen van je werk te wonen. Dat is het overigens meer dan waard hoor."
Zijn eigen huis in de Utrechtse wijk Oost zit overigens niet in het bouwwerk. "Nee, dat ligt hier ergens", wijst hij in het luchtledige. Het zal waarschijnlijk ook niet meer in de maquette verschijnen, hoewel… "Zeg nooit nooit", lacht Jan.
Andere blik
Uiteindelijk komt de LEGO-versie van de Domstad in het kantoor van zijn werk te staan, het bedrijf verhuist volgend jaar van de Oudegracht naar de Mariaplaats. "Voor die tijd moet het dus af zijn."
Tot het zover is, moeten hij en zijn broertje nog even flink aan de bak. "We hebben nu ongeveer 40 procent gebouwd, maar het sorteerwerk komt er natuurlijk ook nog bij. Al met al denk ik dat we nu op tweederde zitten."
Gelukkig is hij het project nog lang niet zat. "Het leuke is, ik loop nu ook echt met een andere blik door de stad. Zie ik ineens weer een deur die leidt tot een parkeergarage en dan ga ik thuis controleren of we die wel goed gebouwd hebben. Ik doe het met veel liefde. Want wat ik bij anderen merk, geldt ook zeker voor mijzelf: deze stad betekent heel veel."