Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Instrumenten failliete muziekschool op veilingsite, docenten dreigen met juridische stappen

Na het aangekondigde faillissement van De Utrechtse Muziekschool (DUMS) staan nu tientallen instrumenten te koop bij veilinghuis Troostwijk Auctions. Maar het is maar de vraag of die instrumenten wel verkocht mogen worden door de curator, zeggen oud-bestuurders.

Een deel van de instrumenten waar de muziekschool gebruik van maakte, staat op een veilingsite. Tientallen instrumenten, van piano's tot grote slagwerkinstrumenten, worden geveild voor een prikkie.

Het is pijnlijk om te zien voor muziekdocent Bart Folkers, dat de instrumenten nu zo goedkoop over de toonbank gaan. Maar daarnaast kunnen de instrumenten helemaal niet verkocht worden, zegt Folkers. Want DUMS was niet de eigenaar van de instrumenten.

Ze zijn jaren geleden aangeschaft door een andere stichting. Die andere stichting heeft bijna dezelfde naam. Namelijk: Stichting Utrechtse Muziekschool, oftewel UMS. "Die verwarring is onderdeel van het probleem", zegt Folkers.

Geld voor schuldeisers

De instrumenten zijn ooit aangeschaft met geld van de gemeente en verschillende fondsen, beweert Folkers. De inmiddels failliete organisatie DUMS heeft de instrumenten altijd gehuurd. Daarom zijn de instrumenten nog van de bestaande stichting UMS. "Ze zijn nooit van DUMS geweest. Er zijn bedragen hiervoor overgemaakt en overeenkomsten geweest."

De curator die de zaak behandelt staat hier anders in. Hij heeft in de boeken aangetroffen dat een deel van de instrumenten ooit zijn overgedragen naar de inmiddels failliete stichting DUMS. Om de schuldeisers te kunnen betalen, worden de instrumenten verkocht. Folkers en zijn collega overwegen om juridische stappen te zetten.

Een harp van duizenden euro's voor een prikkie

Bij het veilinghuis staan tientallen instrumenten, speakers, microfoons en andere technische apparatuur te koop. "Een paar hele waardevolle instrumenten zijn weg. Waaronder een aantal harpen, grote slagwerk instrumenten en een klavecimbel." Een harp van het merk Lion Healy is volgens Folkers minimaal 5000 euro waard. Het hoogste bod bij het veilinghuis staat op moment van schrijven staat op 25 euro.

Een van de waardevolste instrumenten is de klavecimbel. "Dat is een heel duur en verfijnd instrument en er zijn er niet heel veel van. Bij ons stond die in de boeken voor 15.000 euro, en de vleugel ook." Het huidige hoogste bod op de klavecimbel? Ook 25 euro. Op de vleugel is 160 euro geboden. De veiling van de instrumenten is nog een week open.

Deel artikel: