Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Experts: 'Tanks terug in Amersfoort, oefenen op Leusderheide'

Er gaan mogelijk weer tanks rijden in de provincie. De cavalerie keert terug naar Amersfoort en er gaan weer tanks oefenen op de Leusderheide, voorspellen experts. Dinsdag lekte via NRC uit dat de Landmacht vijftig nieuwe tanks gaat kopen, waarschijnlijk de Leopard-2A8.

Defensie-experts voorspellen dat een aantal van de tanks in Amersfoort komt te staan "zodat nieuw tankpersoneel kan worden opgeleid". Experts Peter Wijninga van The Hague Center for Strategic Studies (HCSS) en oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif reageren bij de NOS op het nieuws van de aanschaf van de rupsvoertuigen. Ze verwachten dat de meeste exemplaren gelegerd worden in Duitsland omdat daar meer ruimte is om te oefenen.

Veiligheidssituatie

De aanschaf van de tanks was al aangekondigd door voormalig minister van Defensie Ollongren, schrijft Nieuwsplein33. Ze zei daarover: "Gezien de verslechterde veiligheidssituatie sinds 2022 is het van wezenlijk belang dat onze krijgsmacht verder wordt versterkt." De beslissing van de aanschaf liet zij aan het huidige kabinet, dat vandaag een nieuwe Defensienota publiceert.

Een Leopard 2A5 (rechts) en een Leopard 2A4 (links) op het oefenterrein de Vlasakkers achter de Bernhardkazerne in 1994.

Het is een verdere uitbreiding van de plannen die Defensie heeft met de Bernhardkazerne en het oefenterrein op de Leusderheide. Coalitiepartijen in het kabinet spraken in hun hoofdlijnenakkoord af structureel 2 procent van het bruto nationaal product te besteden aan defensie. Begin dit jaar kondigde Defensie al aan dat de Leusderheide in beeld is voor mogelijk vier andere uitbreidingen: springterrein, een oefendorp, helikopterlandingsplaatsen en als corridor voor transport van materieel met drones.

Meer soldaten in regio

De nieuwbouw van een Technology Centre Land in Leusden was ook al aangekondigd. Het complex vervangt het huidige gebouw (in de volksmond beter bekend als de Tankwerkplaats) en de revitalisatie van de Bernhardkazerne. Ook de komst van het 45 Pantserinfanteriebataljon en 434e Herstelpeloton van Havelte naar Soesterberg is al zeker. De bouw van een extra kazerne in Leusden is niet uitgesloten.

Het kost jaarlijks tussen de 260 en 315 miljoen euro om een tankbataljon te hebben. De laatste eigen tanks van Nederland werden in 2011 afgeschaft door het toenmalige kabinet. Sindsdien reden er geen tanks meer op Amersfoorts en Leusdens grondgebied. Wel staan er pantservoertuigen waar mee wordt geoefend. Op dit moment leaset Defensie nog achttien Leopard-tanks van Duitsland. Die zijn onderdeel van een Duits bataljon dat ook in het buurland is gevestigd.

Deel artikel: