Vuurdoop voor 'de jukebox van Utrecht': voor het eerst weer zónder steigers een concert vanaf de Domtoren
Het is vanavond groot feest op het Domplein. De afgelopen jaren is de "eyecatcher" van Utrecht gerenoveerd. Sinds vorig jaar is steeds meer van de Domtoren te zien. Een muzikale ode aan de bijzondere kerktoren moet Utrechters verenigen. "Dit is heel bijzonder en moet goed gevierd worden."
Van hoog in de kerktoren speelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig zo meteen stukken die sinds de 17e eeuw speciaal voor Utrecht of de Dom zijn geschreven. Op het Domplein zijn er muzikanten en een fanfarecorps dat mee zal spelen met het geluid van de kerklokken. "Ik dacht we moeten nu iets doen. Het is nu nog zomer. Het is lekker weer. Utrechters wachten al lang op dit moment", zegt organisator Jorrit Tamminga.
De officiële onthulling van de Domtoren duurt nog een paar maanden, maar bij de stichtingen Utrechtse Klokkenspel Vrienden en Festival Oude Muziek Utrecht vonden ze dat er al eerder aandacht voor de historische carillon van de kerktoren moest zijn. "Het klinkt veel beter nu. Vorig jaar hoorden we bij een vergelijkbaar concert dat-ie een stuk milder en doffer klonk. Nu klinkt-ie weer heel helder, zoals-ie moet klinken", legt Tamminga uit.
Zelf componeerde Tamminga één van de negen nummers die zo te horen zijn. Ook is het de bedoeling dat hij het evenement in goede banen zal leiden. En die taak is niet per se gemakkelijk. De beiaardier speelt verschillende klassieke en moderne stukken op de kerkklokken. Een stuk lager zijn er verschillende muzikanten die mee gaan spelen met de muziek. "En dat is best moeilijk", vertelt blokfluitist Erik Bosgraaf. "Wind, temperatuur en afstand maken allemaal heel veel uit. Je speelt echt op je gehoor, dus dan moet je het ook echt goed horen. Ik weet nu al dat er momenten zijn dat ik ga moeten improviseren."
Bosgraaf benadrukt hoe spectaculair het is dat al zo veel verschillende mensen op dezelfde plek het geluid van dezelfde klokken hebben gehoord: "Dit is de straatmuziek van Utrecht. Ik hoop dat we vandaag door de combinatie van klassieke muziekstukken en de nieuwere werken mensen kunnen prikkelen om hier over na te denken."
Beide heren zijn overigens ook heel blij met hoe de Domtoren eruitziet sinds-ie is 'uitgepakt'. "Het is een echte eyecatcher en hij ziet er een stuk frisser uit voor mijn gevoel", zegt Tamminga. Toch wordt het wel heel duidelijk dat de muzikanten nog blijer zijn met het geluid dat nu weer te horen is. "We kunnen de jukebox van de stad eindelijk weer in ere herstellen."
Het programma start zo meteen om 19.45 uur. De officiële oplevering van de Dom vindt plaats op 9 november, gekoppeld aan de viering van Sint Maarten, de beschermheilige van de stad.